Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Een unieke ervaring": het Belgodyssee-avontuur van twee koppige doorzetters

zo 25 okt. - 2:38

Belgodyssee? Dat zijn duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Allemaal dingen ze naar de hoofdprijs: een betaalde stage bij de VRT, de RTBF, Metro of L'Avenir. Deze week maken we in 'De Ochtend' kennis met Aida Macpherson en Victor de Thier. Zij bestudeerden de impact van het coronavirus op het gevangeniswezen.
Aida MacPherson

Belgodyssee, wat een intens avontuur. Dat al begon op de selectiedag. Een juryzaal in Brussel en veertien gezichten met een glimlach tot achter hun oren. Zo ziet de zoom meeting eruit waarbij alle geselecteerde kandidaten werden samengebracht.

Eén van de stralende gezichten in de meeting is Victor, een van de Franstalige kandidaten. Samen zullen wij het tweede duo vormen. Wanneer ik zijn naam hoor, ga ik meteen snuisteren op Linkedin en ontdek ik dat Victor rechten heeft gestudeerd, net als ik. ‘Un duo parfait’, zei één van de juryleden.

Vanaf dan ging alles ontzettend snel. Victor en ik pingpongen het hele weekend enthousiast ideeën naar elkaar en komen snel een originele invalshoek overeen. ‘De impact van corona op het leven in de gevangenis’.

Als een goed geoliede machine dienen we tweetalig een aanvraag in bij de woordvoerder van het gevangeniswezen. Deze wordt al na één dag goedgekeurd, maar de vreugde duurt niet lang. Er breken stakingen uit in de gevangenis. 'Het klimaat is nu niet geschikt voor een reportage’, laat de woordvoerster weten. We werken samen alternatieve ideeën uit, maar blijven op onze honger zitten. Wij willen echt naar de gevangenis.

Zoals koppige doorzetters - die we beide toch wel een beetje zijn – keren we ons terug tot de woordvoerster van het gevangeniswezen. We vuren enthousiast aangepaste voorstellen op haar af en met succes. We zijn welkom in de gevangenis van Hasselt. Wat een opluchting.

Achteraf gezien was het doorzetten van dit idee absoluut de moeite. We waren allebei erg onder de indruk van het bezoek van de gevangenis. We mochten spreken met gedetineerden en hebben alle hoeken van de gevangenis gezien. De Belgodysseewedstrijd was op allerlei vlakken zo ontzettend leerrijk en zo intens. Alsof de hele wereld stilstond, draaide alles twee weken lang rond onze reportage. Een unieke ervaring.

Aida Macpherson

Wie zijn Aida en Victor? Bekijk de video:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet