Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

"Een van meest schaamteloze vertoningen in Wetstraat van laatste jaren": niemand verdedigt keuze van Gwendolyn Rutten

za 3 aug. - 1:20

Gwendolyn Rutten (Open VLD) oogst veel kritiek met haar beslissing om vroegtijdig te stoppen als Vlaams minister. Zowel binnen als buiten haar partij klinkt verontwaardiging na de derde plotse wending in haar carrière in minder dan een jaar. "De perceptie dat Rutten kiest voor zekerheid en haar eigen carrière is opnieuw bevestigd."
gwendolyn rutten

Geen bedankingen op sociale media van collega-ministers voor het geleverde werk of applaus binnen de eigen partij voor Rutten. Ze liet gisteren weten ontslag te nemen als Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen. In aanloop naar de lokale verkiezingen in oktober wil ze zich toeleggen op haar thuisgemeente Aarschot.  

Ofwel bleef het stil - ook bij Open VLD-voorzitter Tom Ongena - of er klonk kritiek op haar beslissing. Onder meer bij de Jongliberalen en kandidaat-voorzitters Eva De Bleeker en Vincent Verbeecke. Bert Schelfhout heeft het op X over "flipflop". 

Voorbereiding verkiezingen

"De verontwaardiging is zeer terecht", vindt columnist Rik Van Cauwelaert. "Het is één van de meest schaamteloze vertoningen die ik de afgelopen jaren in de Wetstraat heb meegemaakt", zei hij in De Ochtend op Radio 1.

De huidige Vlaamse regering is sinds de verkiezingen in lopende zaken, in afwachting van een nieuwe ploeg. Volgens Rutten is haar werk afgerond en kan ze in lopende zaken toch geen nieuw beleid meer voeren. Ze is dus niet meer nodig binnen de regering, vindt Rutten. Als minister is ze nochtans verantwoordelijk voor de voorbereiding en organisatie van de lokale verkiezingen in oktober. 

Van Cauwelaert: "Schaamteloze vertoning"

"De verontwaardiging is zeer terecht", vindt columnist Rik Van Cauwelaert. "Het is één van de meest schaamteloze vertoningen die ik de afgelopen jaren in de Wetstraat heb meegemaakt", zei hij in De Ochtend.

De huidige Vlaamse regering is sinds de verkiezingen in lopende zaken, in afwachting van een nieuwe ploeg. Volgens Rutten is haar werk afgerond en kan ze in lopende zaken toch geen nieuw beleid meer voeren. Ze is dus niet meer nodig binnen de regering, vindt Rutten. Als minister is ze nochtans verantwoordelijk voor de voorbereiding en organisatie van de lokale verkiezingen in oktober. 

Ze laat het departement gewoon in de steek

— Rik Van Cauwelaert, columnist

"Haar uitleg is een degradatie van het departement Binnenlands Bestuur", aldus Van Cauwelaert. "Ze laat het departement gewoon in de steek. De functie is meer dan brieven versturen. Bij crisissen neemt die minister het voortouw, dus het is belangrijk dat er iemand met gezag op die post zit." Dat het zomervakantie is en er daarna mogelijk een nieuwe regering aantreedt, doet niets af aan het belang: "De waterbom in Wallonië is ook tijdens de zomer gevallen."

Geloofwaardigheid

Zelf ziet Rutten haar vroegtijdig afscheid als minister net als een signaal van geloofwaardigheid."Ik laat een post achter met een prestigieuze titel en alle voordelen die daarbij komen kijken. Als ik het mij gemakkelijk wou maken, dan had ik al die voordelen nog een paar maanden kunnen behouden. Ik laat dat nu staan. Ik lever daar ook loon voor in, hé", klinkt het vandaag in een interview met Het Laatste Nieuws. 

Dat maakt weinig indruk. "De perceptie dat Rutten kiest voor zekerheid en haar eigen carrière is opnieuw bevestigd", zegt politicologe Laura Jacobs (UAntwerpen). "Ze heeft zichzelf waarschijnlijk de vraag gesteld wat er voor haar nog is weggelegd op het nationale niveau. Haar partij zal waarschijnlijk geen ministers leveren dus op dat vlak is er geen zekerheid. Haar analyse zal zijn dat het haar stemmen kan opleveren om nu al duidelijk voor Aarschot te kiezen." 

Boos afscheid en snelle comeback

Die perceptie creëerde Rutten eind vorig jaar zelf. Ze kondigde toen aan de nationale politiek definitief te verlaten. Dat deed ze uit frustratie over een misgelopen ministerpost. Haar partij koos ervoor om niet haar, maar Paul Van Tigchelt aan te stellen als minister van Justitie in de federale regering.

Nog geen drie weken later verscheen ze toch opnieuw op het nationale toneel. Rutten verliet Aarschot opnieuw toen ze de kans kreeg om Bart Somers - die ook onverwacht ontslag nam om zich te focussen op de lokale verkiezingen - op te volgens als Vlaams minister. "Ik kan me indenken dat er veel mensen zijn die niet begrijpen dat ik nu hier zit", gaf ze toen toe.

"Deze manier van handelen draagt bij tot de sfeer van antipolitiek. En het heeft gevolgen voor Open VLD, dat is in juni gebleken", zegt Van Cauwelaert. "Deze nieuwe wending kleeft niet alleen aan Rutten, maar ook aan de partij in het algemeen", denkt ook Jacobs. 

Net daar ligt voor veel militanten het probleem van hun partij. Niet bij de liberale ideologie of standpunten, maar bij de perceptie van de geloofwaardigheid van de partijkopstukken

— Laura Jacobs, politicologe

Ondertussen voeren de kandidaat-voorzitters campagne met een plan om de Open VLD opnieuw geloofwaardig te maken. Jacobs: "Net daar ligt voor veel militanten het probleem van hun partij. Niet bij de liberale ideologie of standpunten, maar bij de perceptie van de geloofwaardigheid van de partijkopstukken."

Rutten zal wel zitten als Vlaams Parlementslid. Ze is ook kandidaat om opnieuw deel uit te maken van het partijbestuur van Open VLD. 

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet