Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Een veest van herkenning

do 28 feb. - 9:48

“Ontslagen wegens onwelvoeglijk gedrag” kreeg Luc Jansen te lezen in 1982 toen hij op de toenmalige BRT het programma “Van twee tot twee”’ presenteerde. De oorzaak? Hij liet een luisteraar een scheet laten op nationale radio. In die tijd goed voor ontslag. Vandaag goed voor een uitzending over scheten, protten, winden, ruften, veesten in al hun kleuren maar vooral toch geuren.
Petomaan

Hoe kijkt Luc Janssen aan de vooravond van zijn pensioen terug op dat “scheetincident”? Was het een scheet in een fles? Maar het legde hem uiteindelijk geen windeieren? Want … wat later kon hij aan de slag in Nederland?

Scheten laten als kunstvorm. Daarin was de Josephe Pujol, artiestennaam "Le Pétomane", bedreven als geen ander. Ward Bogaert duikt in leven en werken - zijn oeuvre behelst zowel “La Marseillaise” als “An der schönen blauen Donau” -  van de Franse “master faster”.

Hoe krijgt een petomaan dat eigenlijk voor elkaar? En wat moet je doen tegen winderigheid? Zeggen je scheten iets over je algemene gezondheidstoestand of alleen maar iets over wat je gegeten hebt? Een gesprek met Prof. Danny De Looze, gastro-enteroloog (UZGent).

Een van de interessante passages in Gerrit Komrij’s “Kakafonie” gaat over winden. Hij beschrijft hoe de 16e eeuwse filosoof MicheDe Montaigne het uitgebreid heeft over scheten in “Reis naar Italië” en “Over de ijdelheid”. Vanwaar die fascinatie van De Montaigne voor scheten, is een vraag voor Alexander Roose (docent Franse literatuur, UGent). 

Synoniemen te over voor “de scheet”. Maar wist je ook dat er al eeuwenlang verschillende classificatiesystemen bestaan voor soorten scheten? Neen? Wij ook niet. Maar nu wel, dankzij Vincent Byloo.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet