De wereld van Sofie
Een veest van herkenning
do 28 feb. - 9:48
Hoe kijkt Luc Janssen aan de vooravond van zijn pensioen terug op dat “scheetincident”? Was het een scheet in een fles? Maar het legde hem uiteindelijk geen windeieren? Want … wat later kon hij aan de slag in Nederland?
Scheten laten als kunstvorm. Daarin was de Josephe Pujol, artiestennaam "Le Pétomane", bedreven als geen ander. Ward Bogaert duikt in leven en werken - zijn oeuvre behelst zowel “La Marseillaise” als “An der schönen blauen Donau” - van de Franse “master faster”.
Hoe krijgt een petomaan dat eigenlijk voor elkaar? En wat moet je doen tegen winderigheid? Zeggen je scheten iets over je algemene gezondheidstoestand of alleen maar iets over wat je gegeten hebt? Een gesprek met Prof. Danny De Looze, gastro-enteroloog (UZGent).
Een van de interessante passages in Gerrit Komrij’s “Kakafonie” gaat over winden. Hij beschrijft hoe de 16e eeuwse filosoof Michel De Montaigne het uitgebreid heeft over scheten in “Reis naar Italië” en “Over de ijdelheid”. Vanwaar die fascinatie van De Montaigne voor scheten, is een vraag voor Alexander Roose (docent Franse literatuur, UGent).
Synoniemen te over voor “de scheet”. Maar wist je ook dat er al eeuwenlang verschillende classificatiesystemen bestaan voor soorten scheten? Neen? Wij ook niet. Maar nu wel, dankzij Vincent Byloo.