Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij lezen

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

“Een verkeersdatabank is geen oplossing voor de files”

za 24 nov. - 7:39

De Vlaamse regering investeert in een superverkeersdatabank die alle mogelijke informatie van het verkeer op de weg verzamelt. De databank moet leiden tot een betere doorstroming en geleiding van het verkeer. "Het systeem kan de files slimmer leiden, maar een structurele oplossing is het niet", vertelt verkeersanker Hajo Beeckman in De wereld vandaag.
Foto: File

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters en minister van Mobiliteit Ben Weyts investeren in de bundeling van verkeersgegevens voor een vlottere doorstroming van het verkeer.

Sensoren op kruispunten en op- en afritten geven al heel wat informatie over de doorstroming van het verkeer en het aantal auto’s. Ook het Vlaams Verkeerscentrum en stedelijke verkeerscomputers verzamelen een stroom data. Maar de ene stad communiceert als het ware niet met de andere. Daarnaast zijn er ook de GPS-gegevens van partijen als Waze, Google, Touring Mobilis en Tomtom.

De bedoeling is dat de ontwikkelaars van die apps gebruik kunnen maken van de superverkeersdatabank. En omgekeerd, dat die bedrijven ook hun gegevens in de databank steken.

Nederland wijst de weg

In Nederland bestaat zo’n systeem al, zegt verkeersanker Hajo Beeckman in De wereld vandaag, de Nationale Databank Wegverkeersgegevens.

“Het systeem kan het verkeer slimmer leiden en begeleiden. Dat kan door meer gerichte informatie en een betere sturing van de verkeerslichten in functie van de volumes, het weer, werkzaamheden of ongevallen. Maar een structurele oplossing voor de files is het niet. Daarvoor zijn andere maatregelen nodig zoals rekeningrijden, het stimuleren van de fiets en het openbaar vervoer", aldus Beeckman. 

Een verkeersdatabank is geen oplossing voor de files

Voor de superdatabank hebben de ministers 29 miljoen euro uitgetrokken. Een deel daarvan gaat naar de uitbreiding van het aantal sensoren.  Het onderzoekscentrum Imec ontwikkelt een nieuwe standaard voor de data.

Bron: VRT NWS

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet