Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De bende van Annemie

"Eén verzorger voor tien dementerende ouderen is niet genoeg"

vr 23 dec. - 11:39

Verpleegsters in de dementenzorg hebben hun handen vol. Soms doet ze dingen die volgens de voorschriften niet mogen. “Het is niet vanzelfsprekend de vrijheid van een ander mens te beroven, maar soms is het noodzakelijk.”
"Als ze verdriet hebben, hebben ze intens verdriet en nood aan een knuffel"

Linda Van Der Schoepen is verpleegster in de gesloten dementenafdeling van rusthuis De Mick in Brasschaat. De werkdruk in haar rusthuis ligt hoog. Haar ochtend start ze in een ploeg van zes. Samen staan ze in voor de zorg van zestig dementerende ouderen. Eén verzorger voor tien dementerende ouderen is niet genoeg: “Iemand wassen en kleden die dementeert is niet hetzelfde als iemand die revalideert.” Zeker de late diensten vindt ze vermoeiend op haar leeftijd. Ze pleit voor meer én gespecialiseerd personeel.

Mobiliteitsprobleem

Ze vindt het moeilijk om te oordelen over verplegers die hun boekje te buiten gaan en dementerende ouderen “fixeren” zonder in overleg te gaan met artsen en familie. "Ik kan me voorstellen dat verplegers dingen doen die niet toegestaan zijn. Zeker bij ouderen met een mobiliteitsprobleem. Die zitten al sneller onder de blauwe plekken of breken sneller een ledemaat."

Glimlach

Ondanks de werkdruk, blijft Linda haar baan met hart en ziel doen. “Eén glimlach per dag is soms meer dan genoeg. Het gaat om mensen die leven op gevoel. Ze zijn heel oprecht. Als ze kwaad zijn, zijn ze kwaad. Als ze verdriet hebben, hebben ze intens verdriet en nood aan een knuffel. Die blijf ik graag geven.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet