Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Een volle maag in aflevering 2 van 'Leesba(a)r': ''Vaders die rouwen', 'Het schaarse licht', 'Er was eens een dapper meisje' en 'Het licht in de stad'

do 1 dec. - 1:00

De tweede aflevering van de boekenpodcast 'Leesba(a)r' staat op VRT Max klaar voor jou. Er stond veel op het leesmenu van de VRT tijdens deze VRT Boekenmaand. Annelies Moons en Joris Hessels pikten er ‘Vaders die rouwen’ van Carmien Michels, ‘Het schaarse licht’ van Nino Haratischwili, ‘Er was eens een dapper meisje’ van Karen Hellemans en Stephanie Dehennin en ‘Het licht in de stad’  van Inge Schilperoord uit. 
Annelies Moons en Joris Hessels
© VRT

Er staat een tweede aflevering klaar van 'Leesba(a)r', de boekenbar en -podcast van de VRT waar Joris Hessels en Annelies Moons zich laten bedienen door alle tv- en radiozenders. En hun buik is vol, heel vol, want VRT Boekenmaand had heel wat in de aanbieding. Joris had in de vorige aflevering beloofd iets te vertellen over George Michael en Nicci French. Maar de centrale vraag over de leesbaarheid stelden ze zich bij 4 andere veelbesproken boeken.  

Op het menu van aflevering 2

1. 'Vaders die rouwen' - Carmien Michels  

‘Vaders die rouwen’ van Carmien Michels kon niet ontbreken want Michels was met het boek als enige Vlaamse genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs. Nu weten we intussen dat ze niet gewonnen heeft, want die eer was voor Anjet Daanje – met ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’. Michels schreef eerder al boeken, en een gedichtenbundel, die Annelies Moons heel graag gelezen heeft. ‘Maar dit boek is toch weer iets heel anders’, zegt een verraste Annelies.  Het is een heftig boek, zeker leesbaar, bij de hevige nachtmerries begint Annelies wel aan de boodschappenlijst te denken. Joris vindt de cover dan allesbehalve aantrekkelijk, maar hij vindt het een echt boek om tijdens een druilerige herfst onder een lekker dekentje met een theetje te savoureren.  

2. 'Er was eens een dapper meisje' - Karen Hellemans en Stephanie Dehennin 

VRT-collega en ex-voetbalster Imke Courtois maakte ondanks de WK-drukte tijd voor Leesba(a)r, want ze is nu zelf leesbaar geworden. Ze is een van de 50 vrouwen uit het voorleesboek ‘Er was eens een dapper meisje’ van Libelle-hoofdredacteur Karen Hellemans. In dat boek vertellen de 50 Vlaamse vrouwen over hun job in een vaak door mannen gedomineerde sector. Piloot, schrijnwerker, IT-expert, ze passeren allemaal de revue. Hellemans vertelde in Het Journaal ‘Een rolmodel meer is beter dan één minder.’ 

2. 'Het schaarse licht’ - Nino Haratischwili 

Het was boeken al wat de klok sloeg, met boekenevenementen overal, en met grote internationale schrijvers op bezoek.  Zo ook Nino Haratischwili, die haar boek ‘Het schaarse licht’ kwam voorstellen. ‘Het achtste leven’ is haar bekendste boek – een extreem populaire dikke familieroman.  Nu is er dus: ‘Het schaarse licht’.  Het gaat over de jaren 90 in Georgië, de periode waarin het land onafhankelijk werd, en dat was een donkere periode. Desondanks heeft Terzake-collega Annelies Beck deze dikke klepper met veel plezier gelezen en ze mocht trouwens ook Haratischwili persoonlijk interviewen.  

4. 'Het licht in de stad'- Inge Schilperoord 

Joris Hessels was onder de indruk van ‘Muidhond’, het vorige boek van forensisch psycholoog Inge Schilperoord. Dus wilde hij zijn tanden ook in haar nieuwe boek ‘Het licht in de stad’ zetten. En dat beviel hem goed. Het boek doet niet helemaal hetzelfde met je als ‘Muidhond’ en ‘dat is goed, want anders zou het te voorspelbaar worden. Het zou eigenlijk wel op de leeslijst van het middelbaar mogen’, volgens Joris. ‘Het thema van een geradicaliseerd meisje en het puberbrein is zeer goed uitgewerkt.’  

Win

Drie van de boeken uit deze aflevering kan je winnen. Beluister de podcast en beantwoord vervolgens de wedstrijdvraag hieronder. Veel succes. (Enkel de winnaars krijgen een seintje)

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet