Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

Een zelfgekozen einde

za 26 jan. - 9:58

Het boek begint met een waarschuwing: "Als je hierin begint te lezen wanneer je net een tragische gebeurtenis achter de rug hebt, of als het allemaal nog te pijnlijk is, begin er dan later aan. Het boek ligt voor je klaar als jij er klaar voor bent."
Een zelfgekozen einde, Jesse Bering

Een zelfgekozen einde gaat over zelfdoding, een onderwerp waarover het lastig praten is. Nabestaanden luisteren mee, mensen die zelf alle hoop hebben laten varen luisteren mee. Je wil niemand nodeloos verdriet doen, je wil niemand over de rand duwen.

En toch willen we het erover hebben, in een poging het onbegrijpelijke te begrijpen.

Jesse Bering, de auteur van Een zelfgekozen einde, weet waarover hij spreekt. Hij heeft zelf aan die rand gestaan. Hij beseft hoe onbegrijpelijk dat moet lijken voor een objectieve buitenstaander: hij is academicus, auteur van succesvolle boeken en veelgevraagde talkshowgast, hij is geslaagd in het leven. En toch, vertelt Bering, blijft de dood hem aantrekken. Hij heeft dit boek geschreven om zichzelf te begrijpen en om gewapend te zijn als er zich weer zo een levensgevaarlijke periode aandient.

Pieter Adriaens heeft het Een zelfgekozen einde voor ons gelezen. Hij is hoogleraar wijsbegeerte aan de KULeuven en doceert ondermeer over de filosofie en de geschiedenis van de psychiatrie. Hij zit zaterdag aan de Interne Keukentafel. Het gesprek zal ongetwijfeld beginnen met deze lastige vraag: Hoe praat je op een passende manier over zelfdoding? Welke woorden gebruik je, hoe concreet word je?

Berichtgeving over zelfdoding leidt vrijwel altijd tot een merkbare stijging van suïcidaal gedrag. Dat maakt het gesprek zaterdag moeilijk en controversiëel. Er bestaan aanbevelingen voor de media, schrijft Jesse Bering zelf, "maar daar klinkt een zekere pretentie in door: dat je het probleem suïcide bestrijdt door simpelweg de door hulpverleners goedgekeurde termen te gebruiken".

De waarschuwing aan het begin van het boek geldt ook voor het gesprek dat we in Interne Keuken gaan hebben over Een zelfgekozen einde. Als u in een lastige periode zit, luister dan niet. U kan het luisteren uitstellen tot het beter met u gaat. Er is een podcast, en ook via de Radio1-app kan je Interne Keuken herbeluisteren.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet