Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

Eerherstel voor Machiavelli

vr 13 nov. - 11:00

Machiavelli

1515: Machiavelli schrijft ‘Il Principe’, het handboek voor de gewetenloze machtswellusteling. Kort samengevat: Het doel heiligt de middelen. Wie de macht wil veroveren of aan de macht wil blijven mag niet terugschrikken voor leugens of geweld. Daarmee beschrijft de politiek zoals ze is, niet zoals ze zou moeten zijn. Door en door cynisch dus. Wij zijn zo niet. Wij zijn moreel superieur. Wij kijken neer op Machiavelli. Nee, niet waar. Wij keken neer op Machiavelli. Dat heeft te maken met het volgende:

2020: Filosofe Tinneke Beeckman schrijft ‘Machiavelli’s Lef’.  Daarin bekijkt ze zijn geschriften van naderbij. Wat blijkt? Hij is niet de immorele gangster die de geschiedenis van hem gemaakt heeft. Integendeel. Hij is een groot voorstander van vrijheid en gelijkheid en van de inperking van macht.

Je zou zijn filosofie kunnen samenvatten als: Doe niet bij anderen wat je wil dat ze bij jou doen. Maar doe bij anderen wat je verwacht dat ze bij jou zullen doen. Dat is iets helemaal anders. Het eerste is christelijk en dom en zelfs ronduit gevaarlijk, het tweede is veel slimmer, vindt Machiavelli. Tinneke Beeckman kwam zaterdag uitleggen waarom.

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet