Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Eerlijke sporter krijgt steeds meer kans"

di 19 jul. - 5:45

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters is het eens met het signaal van het wereldantidopingagentschap WADA, dat een rapport heeft uitgebracht over georganiseerd dopinggebruik in Rusland. "Wie doping gebruikt, hoort niet thuis op Olympische Spelen", stelt hij in De Ochtend.
Minister van Sport: "Eerlijke sporter krijgt steeds meer kans"

"Georganiseerd dopinggebruik verdient een sanctie"

"Wie doping gebruikt, hoort niet thuis op Olympische Spelen of andere grote sportmanifestaties", stelt de minister, die zelf ook lid is van het WADA. "Georganiseerd dopinggebruik verdient een sanctie."

Muyters wijst er wel op dat niet iedereen over dezelfde kam geschoren mag worden. "Als een sporter kan bewijzen dat hij geen doping gebruikt, kan hij wel toegelaten worden."

"En ik kan mij inbeelden dat er Russische sporters zijn die de wereld rondreizen en in de praktijk even serieus getest worden als onze Vlaamse sporters bijvoorbeeld. Zij verdienen wel nog een kans."

"Voor mij is het essentieel dat wie geen doping gebruikt een eerlijke kans krijgt. Sporters die op regelmatige basis aan internationale wedstrijden deelnemen, worden ook regelmatig gecontroleerd. Als zij ook buiten de competitie gecontroleerd worden, is dat een start van een bewijs", oordeelt minister Philippe Muyters.

"Wat in Rusland gebeurd is, kan echt niet door de beugel. Het rapport van Richard McLaren (de Canadese jurist die de zaak onderzocht, red) is echt duidelijk: het gaat om georganiseerd dopinggebruik."

"De eerlijke sporter krijgt steeds meer kans"

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beraadt zich vandaag over de deelname van de Russen aan de Spelen. De atletiekdelegatie is er volgende maand al niet bij in Rio.

"Het zal in dezelfde lijn liggen", vermoedt Philippe Muyters. "Atleten die kunnen aantonen dat ze zuiver op de graat zijn, zullen wel kunnen deelnemen."

"De eerlijke sporter krijgt steeds meer kans", concludeert de minister. "Wie zich met doping bezighoudt, loopt vroeg of laat tegen de lamp."

Bron © Sporza.be
 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet