Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Eerste jongeren weer thuis na door corona afgebroken feestvakantie: "Wij verhuizen even en huis wordt isolatieruimte"

vr 9 jul. - 4:24

Twee bussen met 110 jongeren en 12 monitoren van reisorganisatie Jongerentravel zijn vanmiddag aangekomen in ons land. De jongeren raakten op feestvakantie in Spanje besmet met het coronavirus en moesten hun reis afbreken. De meesten zijn blij dat ze naar huis zijn kunnen terugkeren. "Wij verhuizen even en ons huis wordt een isolatieruimte voor onze zoon en zijn vrienden", vertelt een ouder.
Terugkerende jongeren

Het terughalen van de jongeren heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Normaal gezien moeten besmette personen in het land zelf in quarantaine blijven, en zonder negatieve test mag je niet door Frankrijk rijden. Het land heeft daarvoor een uitzondering toegestaan. De Belgische federale overheid heeft hulp geboden om alle administratie rond te krijgen.

Jongerentravel had in totaal 250 vakantiegangers in Spanje, het merendeel in Lloret de Mar. De niet besmette vakantiegangers zouden normaal gezien morgen met het vliegtuig terugkeren, maar mogelijk zal dat alsnog met een bus moeten gebeuren.

De jongeren moeten nu 10 dagen in isolatie verblijven. Verschillende ouders hebben zich daarop voorbereid, zo blijkt. "Wij hebben ervoor gekozen om onze zoon samen met vier vrienden op te vangen in ons huis. Dat wordt een isolatieruimte en wij gaan als gezin verhuizen. Zo hopen wij al die betrokken gezinnen te vrijwaren van besmettingen", vertelt een ouder aan onze redactie.

Een jongere zegt dat hij samen met vrienden op een appartement zal verblijven. "Ik ben blij dat ik weer thuis ben, maar toch ook wel blij dat ik even op vakantie ben kunnen gaan na zo'n lange tijd", vertelt iemand anders.

De terugrit naar huis verliep vlot, vertelde monitor Louise Hermans eerder vandaag. Zij zat mee op de bus en heeft zelf ook positief getest. "De buschauffeurs hadden Aiki-noodles en cheeseburgers meegenomen zodat iedereen iets had om te eten. Gisteravond hebben we karaoke gezongen op de bus. Af en toe moest ik een 'dafalgannetje' brengen, maar er zijn geen ernstig zieken."

Monitor Louise Hermans vertelt hoe de terugrit naar huis verlopen is

"Onvoorzichtig en onverantwoordelijk"

Ook reisorganisatie Summer Bash heeft intussen de toelating gekregen om te vertrekken. Bij hen zijn er een 30-tal positieve gevallen op 350 jongeren. De terugkeer gebeurt met 5 bussen die intussen aangekomen zijn in Spanje. Normaal gezien komen ze morgenmiddag aan in ons land. De niet besmette jongeren worden eerst allemaal opnieuw getest in het UZ in Gent voor ze in quarantaine gaan.

De reisorganisaties die de vakanties hebben georganiseerd en de jongeren zelf kregen de afgelopen dagen heel wat kritiek. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) noemde het vanmorgen "heel onvoorzichtig en onverantwoordelijk".  Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) roept op tot voorzichtigheid, maar vraagt ook om jongeren niet te snel met de vinger te wijzen.

Professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey had liever gezien dat de jongeren samen op een soort van kamp zouden worden opgevangen. Nu lopen familieleden risico om ook besmet te raken, zegt hij.

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet