Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Eerste zitting van proces in beroep tegen Dries Van Langenhove al snel afgelopen: advocaat werpt opnieuw procedurekwestie op

Vandaag 5:53

De eerste zitting van het proces in beroep tegen Dries Van Langenhove en andere ex-leden van 'Schild & Vrienden' is na enkele minuten alweer afgelopen. De advocaat van Van Langenhove, Hans Rieder, riep opnieuw een procedureargument in. Volgens hem is de zaak niet op een wettelijke manier toegewezen aan de 3 rechters die zich erover moeten buigen.
 Van Langenhove

Het proces in beroep tegen Dries Van Langenhove en 5 andere ex-leden van 'Schild & Vrienden' werd door de voorzitter van het hof van beroep toegewezen aan de tiende kamer, maar volgens Hans Rieder gebeurde dat niet op een wettelijke manier. Rieder is de advocaat van Van Langenhove.

Volgens Rieder was de zaak eerst toegewezen aan de vierde kamer. Maar omdat Henri Heimans - een van de burgerlijke partijen in de zaak én oud-magistraat - nog samengewerkt had met die rechters, besloot de voorzitter van het hof de zaak aan een andere kamer toe te wijzen. Zo zou de 'schijn van partijdigheid' vermeden worden. Een discussie over 'schijn van partijdigheid' had tijdens het proces in eerste aanleg al procedurekwesties en vertraging veroorzaakt.

Magistraat-op-rust Heimans stelde zich burgerlijke partij in het dossier omdat hij zelf Joodse roots heeft. Van Langenhove stond onder meer terecht voor het delen van negationistische memes (en werd er uiteindelijk in eerste aanleg ook voor veroordeeld).

Voormalig magistraat Henri Heimans vlak voor de zitting vandaag bij het hof van beroep in Gent.

Voormalig magistraat Henri Heimans vlak voor de zitting vandaag bij het hof van beroep in Gent.

Opnieuw procedureslag?

Rieder stelt nu dat de wet is overtreden: de rechters van de vierde kamer hadden zichzelf moeten terugtrekken, ondersteund met een schriftelijke argumentatie. Dat is volgens Rieder niet gebeurd. De beslissing om toe te wijzen aan een andere kamer zou volgens Rieder eerder informeel gebeurd zijn, terwijl het volgens de procedure schriftelijk zou moeten gebeuren.

Na de opmerkingen van Rieder hebben de drie rechters van de tiende kamer de zitting geschorst, om de opmerking en argumentatie van Rieder over te maken aan de voorzitter van het hof van beroep. "De voorzitter moet nu binnen de 8 dagen beslissen wat er moet gebeuren", zegt Martin Minnaert, persmagistraat bij het hof van beroep. Ofwel beslist de voorzitter dat de rechters kunnen aanblijven, ofwel verandert hij de samenstelling. 

De vraag is of Rieder zich bij een nieuwe beslissing van de voorzitter hoe dan ook gaat neerleggen, of dat dit het begin is van een nieuwe procedureslag die weken of maanden in beslag kan nemen. 

Het is dezelfde film als bij eerste aanleg

— Abderrahim Lahlali, advocaat van een burgerlijke partij

Volgens Abderrahim Lahlali, advocaat van Jihad Van Puymbroeck (ook een van de burgerlijke partijen) is er niets onwettig gebeurd. "Het is dezelfde film als bij eerste aanleg", reageert hij. "De rechters van de vierde kamer hebben zich wettelijke teruggetrokken omdat ze affiniteit hadden met een van de burgerlijke partijen. De voorzitter heeft de zaak dan aan een andere kamer toebedeeld, in alle transparantie. De rechten van de verdediging zijn hier niet geschonden."

Van Langenhove en de andere beklaagden waren niet aanwezig op de zitting vandaag. 

Niet eerste procedurekwestie

Van Langenhove en 6 medebeklaagden werden in maart veroordeeld omdat ze racistische, seksistische en negationistische memes hadden verspreid en gedeeld in gesloten chatgroepen. Van Langenhove werd veroordeeld voor onder meer het aanzetten tot discriminatie en haat. Het onderzoek werd geopend na een Pano-reportage over Van Langenhove en zijn beweging 'Schild & Vrienden'. 

De zittingen in het proces in eerste aanleg werden vaak uitgesteld, door verschillende technische argumenten die werden opgeworpen door onder meer advocaat Hans Rieder. Die had de rechters proberen te wraken. De volledige procedure werd uitgeput, tot bij het Hof van Cassatie toe, dat oordeelde dat het proces gewoon kon doorgaan.

Van Langenhove werd uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar en werd 10 jaar ontzet uit zijn rechten. Hij moest een boete van 16.000 euro betalen. Al tijdens het proces gaf Van Langenhove aan dat hij in beroep zou gaan. Ook 5 andere medebeklaagden werden veroordeeld tot celstraffen (met uitstel) en tekenden beroep aan tegen hun veroordeling. 1 beklaagde kreeg opschorting van straf, hij tekende geen beroep aan. 

Bron: vrtnws.be en De Ochtend 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet