Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Egbert Lachaert (Open VLD): "De afgelopen week was slecht theater. We moeten hier in 2022 anders mee omgaan"

do 30 dec. - 8:27

Politici moeten hun fouten toegeven en eerlijk en duidelijk communiceren over de coronamaatregelen. Dat zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. Hij reageert daarmee op een bijzondere week vol kritiek op het coronabeleid en bij uitbreiding op het hele politieke systeem in ons land. Al een hele week komt er weinig reactie vanuit de politiek. Maar volgens Lachaert is enkele dagen rust nodig. "Als we allemaal op deze manier verder doen, rijdt iedereen zich collectief de afgrond in", zegt hij.
Egbert Lachaert

Het was een week lang bijzonder stil in de Wetstraat en dat op een moment van politieke hoogspanning. Vorige week woensdag besliste het Overlegcomité dat alle evenementen binnen opgeschort werden. Maar daartegen kwam veel verzet. De cultuursector protesteerde, de wetenschappers morden en zelfs politici van de meerderheidspartijen spraken schande. En dan was er het arrest van de Raad van State dinsdagavond dat de politiek terugfloot en waardoor de podiumkunsten weer open konden.

Vanuit de ministers kwam er heel die week bijzonder weinig reactie. Iedereen wees in de richting van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), omdat zij het koninklijk besluit moest opstellen. Eens dat gebeurd was, reageerde Verlinden op dat nieuwe besluit. Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) hield het bij een schriftelijke reactie waarin hij liet weten dat hij bijkomende versoepelingen voor de cultuursector zal bepleiten tijdens het volgende Overlegcomité. Bij premier Alexander De Croo (Open VLD) is er geen communicatie.

Mea culpa durven slaan en iets anders beslissen

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert lijkt nu de kastanjes uit het vuur te halen voor zijn partijgenoot premier De Croo. "Afgelopen week was slecht theater", zo begint Lachaert in "De ochtend" op Radio 1. "Iedereen moet een stukje hand in eigen boezem durven steken. Wij willen dat gerust ook doen en zullen ongetwijfeld ook fouten gemaakt hebben", legt hij uit. Hij roept andere democratische partijen die in het Overlegcomité zitten dan ook op om hetzelfde te doen. "Laat ons stoppen met achteraf in het parlement alles af te breken wat er in het Overlegcomité beslist is."

Hij vraagt ook aan politici om in de toekomst eensgezind aan de mensen in crisistijden uit te leggen wat er waarom beslist is en dat ook te verdedigen. "En moeten we bijsturen omdat iets niet juist bleek, dan moeten we dat ook doen en dan moet je mea culpa durven slaan en iets anders beslissen", aldus de voorzitter van Open VLD. "Eerlijke communicatie en eensgezindheid hebben we echt nodig."

Als we allemaal op deze manier verder doen, rijdt iedereen zich collectief de afgrond in

Nood aan rust en vertrouwen

Verder benadrukt Lachaert in 'De Ochtend' dat de kerstvakantie en verlofperiode er ook voor iets tussenzitten dat de politieke communicatie gedeeltelijk stilligt. "Ik heb de sfeer gezien heb de laatste weken... Het is goed dat iedereen een paar dagen rust neemt om hier in 2022 op een andere manier mee om te gaan", gaat Lachaert verder. "Als we allemaal op deze manier verder doen, rijdt iedereen zich collectief de afgrond in."

Verder pleit Lachaert ook voor meer vertrouwen tussen de politiek en de experten. "We moeten opnieuw de verhoudingen duidelijk stellen tussen de GEMS, het coronacommissariaat en policiti om construtief met elkaar om te gaan", legt Lachaert uit. Hij vindt het bijvoorbeeld niet goed dat politici of experten die adviezen moeten geven al in de media verschijnen, nog voor het Overlegcomité plaatsvindt. "Nadien moeten we het dan in verdeelde slagorde gaan uitleggen aan de bevolking", aldus Lachaert.

Hij wijst ook met de vinger naar de Franstalige kant van de politiek. "Er zijn enkele leden van het Overlegcomité die totaal andere zaken gaan vertellen dan er beslist is." Iets wat volgens hem absoluut vermeden moet worden om het geloof in de politiek te herstellen.

Beluister het gesprek met Egbert Lachaert (Open VLD) in 'De Ochtend' via Radio 1 Select.

Gisteren haalde politicoloog Carl Devos al hard uit naar de politiek. "Dit is absoluut gezichtsverlies", vertelde hij toen in 'De Ochtend'. Volgens Devos is er ook een gebrek aan leiderschap en visie. "Er is dringend nood aan bezinning, of ik vrees dat we afstevenen op verkiezingen in 2024 waar de boosheid van nu zich zal tonen."

Beluister het gesprek met Carl Devos in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet