Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Ayco

Ayco

elbow - 'Flying Dream 1'

zo 21 nov. - 11:00

Verwarring begin oktober toen de nieuwe elbow-single bij ons binnenviel: die heette namelijk 'The seldom seen kid' en elbow hàd toch al een song met die titel? Geen nieuw nummer dus, of wat is dit? Tot bleek dat 'The seldom seen kid' de titel van hun album uit 2008 was. Het nummer met dezelfde titel was dus wel degelijk nieuw. En nu is er het album.
elbow - Flying dream 1

'The seldom seen kid' is in beide gevallen een ode aan Bryan Glancy, overleden muzikant uit Manchester en nauwe vriend van elbow-voorman Guy Garvey. En niet meer of niet minder dan een inspiratiebron voor zanger en groep. Garvey trekt wel vaker de nostalgiekaart op 'Flying dream 1': naar eigen zeggen gaat Six words over dezelfde gevoelens als Mirrorball, ook al een song uit 2008. En in de titeltrack roept hij herinneringen op aan zijn moeder, zijn zussen, zijn broer en zijn vader.

Vaststelling twee: dit is een heel rustig, intiem, ingetogen album. Er staat niet één uptempo nummer op, laat staan een wellustige track als One day like this. En dat is een bewuste, weloverwogen keuze. "We hebben altijd van stille albums gehouden, genre Talk Talk, John Martyn of Chet Baker en op al onze albums staan rustigere nummers, het voelde heel natuurlijk aan om op die zachtere kant van de band te focussen, een heel abum lang."

Dat heeft gedeeltelijk ook met de werkwijze te maken. 'Flying dream 1' is in lockdown geboren in de respectieve thuisstudio's van de bandleden. Uiteindelijk kwamen ze samen in het Brighton Theatre Loyal, waar ze in de lege theaterzaal de songs perfectioneerden en opnamen. Het enige publiek was producer Craig Potter en een filmploeg, want er is een documentaire hierover op komst.

Wat ook opvalt: de geweldig mooie zang. Dat is natuurlijk al lang geen nieuws over de stem van Guy Garvey, die nog meer dan anders soepel, zacht en krachtig tegelijk klinkt, maar bovendien ondersteund wordt door hemelse backing vocals. Hun namen zeggen de meeste onder ons niks, maar omdat ze hier zo essentieel zijn sommen we ze graag op: Wilson Atie, Adeleye Omotayo, Marit Røkeberg en ouwe getrouwe Jesca Hoop.

Nog één grappig gegeven. De openingszinnnen van Is it a bird zijn "Is it a bird/Is it a plane". Aha, Mega Mindy! roepen wij dan uit. Mis poes: 'It's a Bird... It's a Plane... It's Superman' is een musical uit 1966 gebaseerd op de stripfiguur Superman. Wie heeft er nu gepikt, elbow of Studio 100?

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet