Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Elf nieuwe eilandjes doen Deense grondgebied met 63 hectare toenemen

ma 11 mrt. - 10:59

Het Deense grondgebied heeft er 63 hectare bijgekregen. In de vorm van elf eilandjes. De operatie verliep gratis en zonder inspanningen, zoals gewoonlijk bij geschenken van moeder natuur.
Archieffoto Denemarken

Het lijkt bizar dat er, in tijden waarin we ons zorgen maken over de stijging van de zeespiegel, uit het niets nieuwe eilanden opduiken. Deze keer dus in de Oostzee. "De invloed van de stromingen en de ophopingen van zand, bijvoorbeeld na stormen, hebben vooralsnog een groter effect dan die stijging van die zeespiegel", zei correspondent Marcel Burger in 'Nieuwe Feiten'. 

Bij de elf "nieuwe" eilanden is er slechts één (relatief) groot, namelijk 36 hectare.  De tien overige eilandjes staan nog eens voor in totaal 27 hectare.  Samen zijn de elf eilandjes dus goed voor 63 hectare extra Deens grondgebied. Gemiddeld komen ze een halve meter boven de zeespiegel uit.

Een Deens Alcatraz?

Voorlopig (en al zeker tot einde juli) mag niemand voet aan wal zetten op één van de nieuwe Deense eilandjes.  De Deense overheid, en meer in het bijzonder de milieuminister, hopen dat er op die manier zoveel mogelijk zeevogels "poot aan wal" zetten. Een uit de zee opgedoken zandvlakte is een gedroomd paradijs voor zeevogels die aan het broeden zijn.  Ze kunnen hun nesten bouwen in een omgeving zonder vijandige roofdieren.

Wat zal er op termijn met en op de eilanden gebeuren? Daarover laat de Deense overheid niet in haar kaarten kijken.  In elk geval laten de Denen zelden of nooit "hun" eilanden zomaar links liggen.  Ze verbinden ze zoveel mogelijk met bruggen.  Op sommige eilanden investeren ze in technologie, er is zelfs sprake van een Deense eiland-variant van "Silicon Valley".  Maar er zijn nog andere mogelijkheden: zo besliste de Deense regering eind vorig jaar  dat er op Lindholm, een Deens eiland van 7 hectare, een gevangenis komt.  Daar zullen buitenlanders die worden uitgewezen samen met asielzoekers die strafrechtelijk veroordeeld zijn, opgesloten worden.  Wat er op termijn ook met de nieuwe Deense eilandjes gebeurt, één ding staat vast : tot einde juli zullen enkel de zeevogels er hun voordeel mee doen.

Beluister het gesprek met Marcel Burger:

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet