Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

“Elke auto, ook de elektrische, is slecht voor het milieu”

ma 28 okt. - 1:09

Stel, je wil een nieuwe auto kopen, maar ook het milieu sparen en de opwarming van de aarde zo beperkt mogelijk houden. Koop je dan best een elektrische auto? Niet meteen, volgens Test Aankoop, want sommige nieuwe dieselauto’s zijn even proper als een elektrische wagen.
Elektrische auto

“Als we kijken naar de luchtvervuiling en energie-efficiëntie, klopt het inderdaad dat een aantal dieselmotoren heel goede scores krijgen”, vertelt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop, in Nieuwe Feiten. “Maar voor CO2-uitstoot blijven we in hetzelfde bedje ziek als vroeger.

Diesel

“Er zijn dieselmodellen die nog toekomst hebben, omdat de NOx-uitstoot laag ligt. Maar die gebruik je best enkel om lange afstanden te doen, want je moet al minstens een half uur rijden om de filters optimaal te laten werken”, aldus November.

Elektrisch

Bij korte ritjes in de stad werken de filters van dieselmodellen dus niet goed. In dat geval zou een elektrische wagen beter kunnen zijn, afhankelijk van de manier waarop de elektriciteit wordt gewonnen.

Maar vergis je niet, want ook elektrische wagens zijn vervuilend. De productie van de batterijen vergt veel kostbare grondstoffen, en het gewicht van de auto’s zorgt voor extra slijtage van de banden, het wegdek en de remmen. Daarbij komen ook nog allerlei partikels vrij in onze lucht.

Benzine

Benzinewagens stoten dan weer 10 tot 40 procent meer CO2 uit dan hun dieselconcurrenten, maar ze stoten over het algemeen minder NOx uit.

Er valt dus geen pasklaar antwoord te geven. Uiteraard is het altijd beter om de auto niet te gebruiken. Elke auto, ook de elektrische, is slecht voor het milieu.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet