Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Elke dag 13 ongevallen met gewonden omdat we voorrangsregels niet goed genoeg kennen

do 6 feb. - 8:48

Elke dag gebeuren in ons land dertien ongevallen met gewonden waarbij iemand de voorrangsregels niet respecteert. Dat blijkt uit cijfers van het verkeersinstituut Vias, waarover 'Het Nieuwsblad' bericht. In 2018 vielen op die manier 49 doden. 'De Ochtend' ging er dieper op in met verkeersdeskundige Tom Brijs.
© Pixabay

Eerst en vooral: het niet verlenen van voorrang is vaak maar één van de oorzaken van een ongeval. Vaak spelen er ook andere factoren een rol. Denk aan afgeleid zijn door de smartphone, dronken achter het stuur zitten of te snel rijden.

In 2018 waren er in totaal 4.661 ongevallen waarbij onder meer de voorrangsregels een rol speelden, zo blijkt uit de laatste cijfers van Vias. Dat zijn er bijna 13 per dag. In totaal vielen daarbij meer dan 6.000 gewonden en 49 doden.

"De kennis van de essentiële voorrangsregels is niet optimaal, zowel bij automobilisten als bij kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers", zegt Vias-woordvoerder Stef Willems. "Zo denken veel weggebruikers nog steeds dat een bestuurder de voorrang van rechts verliest eens die persoon gestopt is. Die regel is nochtans al sinds 2007 geschrapt. En ook de voorrangsregels van kwetsbare weggebruikers aan zebrapaden of aan oversteekplaatsen van fietsers is niet goed genoeg gekend."

De meeste ongevallen waarbij de voorrangsregels een rol speelden, gebeuren trouwens tussen een auto en een fiets. Uit de cijfers kan niet worden geconcludeerd wie in de fout is gegaan.

Beluister het gesprek met verkeersdeskundige Tom Brijs in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet