Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Elke dag kleuterklas maakt een verschil"

ma 1 okt. - 6:16

Kinderen die lang of chronisch ziek zijn, zullen binnenkort al vanaf 3 jaar elke week thuis les kunnen krijgen. Nu is dat vanaf 5 jaar maar Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil het vanaf 1 januari mogelijk maken vanaf de eerste kleuterklas. Ze maakt daar 180.000 euro voor vrij.
Hilde Crevits (foto © Radio 1)

Vandaag kunnen kinderen die langdurig thuis zijn omdat ze ziek zijn, vanaf 5 jaar gebruik maken van tijdelijk onderwijs aan huis (TOAZ). Per negen halve dagen afwezigheid, komt de juf of meester vier uur per week langs om de lessen te overlopen. Dat wordt georganiseerd door de school waar het kind als leerling ingeschreven is en is gratis voor de leerling.

Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) breidt het systeem nu uit zodat ook kinderen vanaf de eerste kleuterklas er gebruik van kunnen maken. Ze voorziet 180.000 euro , de maatregel gaat in vanaf 1 januari.

“Als overheid geven we signaal dat het belangrijk is dat ouders kun kindje naar school sturen vanaf 2,5 jaar”, zegt Crevits. “Omdat elke dag kleuteronderwijs een verschil maakt, ook in de latere jaren. Als een kindje dan ziek wordt, moeten we ook consequent zijn en het de kans geven om contact te houden met de school.”

Vorig schooljaar kregen meer dan 2.200 leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs tijdelijk onderwijs aan huis. Dat is een stijging met 40 procent in vergelijking met het schooljaar 2014-2015.

Crevits voert ook een aantal administratieve vereenvoudigingen in. Zo zullen chronisch zieke leerlingen op basis van het juiste attest automatisch recht hebben op thuisonderwijs, in plaats van dat ze dat voor elke negen halve dagen afwezigheid opnieuw moeten aanvragen.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend

Bekijk het interview met Hilde Crevits:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet