Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

En de winnaar is ... de favoriet van Poetin

ma 28 feb. - 19:04

En de winnaar is ... de favoriet van Poetin

Tijdens een televisie-uitzending hebben meer dan 1 miljoen televoters - in de Russische mediageschiedenis is dat alleen overtroffen door het Eurovisie Songfestival van 2009 -  de snowbordende sneeuwluipaard gekozen als een van de drie officiële mascottes van de Olympische winterspelen van 2014 in Sochi. De sneeuwluipaard (foto) wordt de hoofdmasdcotte, en was niet toevallig ook de favoriet van Vladimir Poetin. En luiiaard is immers  "machtig, prachtig en snel".

De andere mascottes die uit de shortlist van 11 ontwerpen werden gekozen zijn een wit konijn en een ijsbeer.  De mascottes voor de paralympics zijn 'sneeuwvlok' en 'bliksemschicht'. Ware dit geen aanleiding voor zelfspot en referenties aan corruptie, plagiaat, manipulatie, machtsmisbruik en alcohol, Rusland zou Rusland niet zijn.

Een greep:

  • - een populair ontwerpt in de blogosfeer was 'pila' ('zaag') - een verwijzing naar 'de begroting zagen', een uitdrukking in Rusland voor overheidsgeld verduisteren.
  • - een andere inzending was 'Stakasha', wiens naam afgeleid is van het russische woord voor 'glas' - een verwijzing naar de Russische voorliefde voor alcohol
  • - 'ded moroz' ('grootvadertje vorst'), Russisch equivalent van de kerstman werd tijdens de stemming uitgesloten omdat Rusland de rechten op die figuur zou moeten afstaan aan het IOC.
  • - president Poetin had enkele uren voor de definititieve keuze zijn voorkeur voor de sneeuwluipaard uitgesproken, op de televisie. Beïnvloeiding van de keuze van het publiek,volgens de oppositie.
  • - premier Medvedev had het meer voor de beer, naar verluidt omdat de naam Medvedev afgeleid is van het russische woord voor beer.
  • - de beer werd wegens plagiaat gecontesteerd door de ontwerper van de mascotte van de zomerspelen van 1980, een bruine beer
  • - de rechts-populistische Zhirinovsky verraste niet door in de Duma de drie gekozen ontwerpen te hekelen: "een luipaard is bloeddorstig, de beer het allerdomste beest uit de dierenwereld en een konijn is een angsthaas".

Herinner u dat de spelen van Sochi niet ongecontesteerd zijn.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet