Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

En de winnaar van de revolutie is ... Vladimir Poetin

di 8 mrt. - 19:07

Dat is toch wat de New York Times beweert. En het betreft weldegelijk de Arabische revolutie, aka de dominorevolutie: "Whatever the eventual outcome of the Arab world's social upheaval, there is a clear economic winner so far: Vladimir V. Putin."

Wij wisten dat niet, maar Rusland is 's werelds grootste energie-exporteur. Dat betekent uiteraard ook dat Rusland het meeste voordeel heeft bij stijgende energieprijzen. Het mag u niet verbazen dat de roebel het de jongste tijd bijzonder goed doet  ten opzichte van de dollar en andere relevante munten. En de Russen zitten nog een tijdje gebeiteld, want Rusland heeft de grootste gasreserves ter wereld, de tweede grootste steenkoolreserves, en qua oliereserves staan ze op de achtste plaats.

We zouden niet durven insinueren dat Ruslands voorbehoud inzake een no-fly zone boven Libië daar wat mee te maken heeft. Maar zolang de chaos in het Midden-Oosten aanhoudt zullen de energieprijzen blijven stijgen. Volgens sommigen zelfs  tot 200 dollar per vat ruwe olie. En zolang passeert president Poetin langs de kassa.

Meer inkomsten betekent uiteraard meer rijkdom, meer invloed en meer macht. En zo ziet het ernaar uit dat Poetins brandende ambitie om van Rusland opnieuw een wereldmacht te maken plots een stuk dichterbij komt.

Lees en beluister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet