Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: #weetikveel

#weetikveel

Energieprijzen: “Hebben we het plafond bereikt?”

vr 14 jan. - 17:15

"De energieprijzen zijn desastreus", zegt energiespecialist Luc Pauwels in een nieuwe aflevering van #weetikveel. Kobe Ilsen vraagt zich af: “Hebben we het plafond bereikt?” Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig, want er spelen vele factoren. Enerzijds is er Poetin, anderzijds is er het Amerikaanse schaliegas. Pauwels probeert klaarheid te scheppen.
Luc Pauwels

Kobe Ilsen sprak Luc Pauwels, energiespecialist van VRT NWS over de stijgende energieprijzen. Die baren vele mensen zorgen, want waar stopt het? "De prijzen kunnen nog steeds omhoog gaan", zegt Pauwels.  Aardgas vormt een probleem. Het wordt gegijzeld door de spanningen aan de Russisch-Oekraïense grens. “Europa haalt maar liefst 40% van het aardgas uit Rusland. Poetin durft soms die kraan dicht te draaien, wat voor paniek zorgde.”

Poetin durft soms die kraan dicht te draaien, wat voor paniek zorgde.

Stel dat er toch oorlog uitbreekt, wat dan? De Russische gaspijpleidingen lopen immers ook door Oekraïne, Polen, … “Daar zit iedereen met angst naar te kijken. Als Poetin aardgas blijft gebruiken als geopolitiek wapen, kan de prijs omhoog gaan.”

Amerikaans schaliegas 

Er zijn ook andere scenario’s mogelijk: de Verenigde Staten hebben grote voorraden schaliegas. Schaliegas is erg controversieel door de ecologische impact van het boren. “Als de Amerikanen naar hier komen, kan de prijs ook omlaag gaan. Het valt niet te voorspellen.” 

Als de Amerikanen naar hier komen, kan de prijs ook omlaag gaan. Het valt niet te voorspellen.

Pauwels besluit desondanks hoopvol: “Na andere olie -en energiecrisissen, kwamen we er steeds uit. We zoeken steeds naar andere mogelijkheden.”

Meer weten? Beluister de aflevering van #weetikveel over energie via onze podcast:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet