Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Enkel hoofdverdachte schietpartij Utrecht zit nog vast, onduidelijkheid over zijn motief

di 19 mrt. - 5:49

De hoofdverdachte van de schietpartij in een tram in Utrecht waarbij drie doden zijn gevallen, is opgepakt. Dat heeft de politie van Utrecht vanavond gezegd op een persconferentie. Het gaat om een 37-jarige man van Turkse afkomst, die urenlang voortvluchtig was. Over zijn motief bestaat nog onduidelijkheid. Twee andere mannen die ook opgepakt waren, zijn intussen vrijgelaten.
© AFP

Gökmen Tanis, de hoofdverdachte van de schietpartij van vanmorgen in Utrecht, is opgepakt. Dat bleek aan het einde van een persconferentie die de burgemeester van Utrecht, de politie en het openbaar ministerie vanavond hebben gegeven. De 37-jarige man van Turkse afkomst was urenlang voortvluchtig.

De politie was urenlang met man en macht op zoek naar de verdachte, die een bekende is voor politie en gerecht.

Twee weken geleden stond hij nog voor de rechter in Utrecht in verband met een verkrachtingszaak. Hij heeft al een lang strafblad. Dat vermeldt geen jihadisme-gerelateerde zaken, maar wel onder meer ook diefstal en inbraken. In 2013 stond hij terecht voor poging tot doodslag: hij had met een vuurwapen geschoten op een flat.

"Misschien heeft hij op het einde van een teleurstellende carrière besloten om nu op deze manier zijn gram te halen op de samenleving, daar lijkt het nu op", meent de Nederlandse terreurexpert en hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht Beatrice de Graaf. Zij stond vandaag in nauw contact met de politie.

"Mix van motieven"

In 'De Wereld Vandaag' zegt De Graaf dat ze vermoedt dat de dader handelde vanuit "een mix van motieven". "Een daarvan is zeker het jihadistische motief. Er zijn toch wel indicaties, bewijzen gevonden dat hij echt vanuit een jihadistisch motief heeft gehandeld, vanuit een vorm van wraak", zegt ze. Volgens De Graaf heeft de verdachte "sporen nagelaten of uitlatingen gedaan die duiden op een terroristisch motief".

De politie zegt rekening te houden met een terroristisch motief, maar een woordvoerder van de politie zei aan de Nederlandse omroep NOS dat "het ook zou kunnen dat het in de relationele sfeer is". Ook op Twitter ging de politie in op mogelijke andere motieven.

Enkel Tanis zit nog vast

De Nederlandse politie heeft in de loop van maandag een tweede en een derde man opgepakt. De tweede verdachte wordt net zoals Tanis verdacht van doodslag met terroristisch oogmerk, maar wie hij is of wat zijn rol was, is nog niet duidelijk. Het is ook niet duidelijk op welke wijze de derde verdachte bij de aanslag betrokken is. De tweede en derde verdachte zijn intussen vrijgelaten. Enkel dus Tanis zit nog vast.

Premier Rutte heeft aangekondigd dat de verkiezingen van woensdag normaal zullen doorgaan. Morgen wordt op alle overheidsgebouwen de vlag halfstok gehangen als eerbetoon aan de slachtoffers. Er zal ook een herdenking zijn in het parlement.

Beluister het gesprek met terreurexpert Beatrice de Graaf in 'De Wereld Vandaag':

'De Ochtend' zette de gebeurtenissen van 18 maart op een rij:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet