Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

“Er bestaan zelfs werkschoenen voor honden”

ma 18 dec. - 11:45

“Werd er reeds nagegaan welke invloed het aankleden van honden heeft op hun dierenwelzijn?” Dat is een van de vele vragen die aan minister Ben Weyts werden voorgelegd in het parlement. Een antwoord is er vooralsnog niet, en daarom helpt “De Bende van Annemie” een handje mee.
Foto via Flickr.com (DaPuglet)

Het is een beetje hommeles in het Vlaams Parlement: voorzitter Jan Peumans is namelijk boos op minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Want die antwoordt niet snel genoeg op vragen van parlementsleden.  Weyts verdedigde zich en sprak over “vragen die niet altijd keibelangrijk zijn.” Toch willen we graag het antwoord weten op die niet-keibelangrijke vraag: kan het kwaad om je huisdieren aan te kleden? 

De jas van Pistache

Dierenarts Wouter Moors, van dierenkliniek Kasteel Vet-care in Sint-Pieters-Leeuw, reageerde in “De Bende van Annemie”. Zelf is hij het baasje van een hondje Pistache. En ook Pistache heeft al eens een jasje aangehad. “Mijn vrouw was met hem in de stad aan het wandelen toen het heel erg koud was. Hij was aan het rillen, en daarom is mijn vrouw een jasje voor hem gaan kopen. Daarna was hij een andere hond.” Dierenarts Moors is dus geen tegenstander.

“Welzijn gaat over zoveel meer dan over een dier al dan niet een jasje aandoen” voegt hij toe. Hoe is het gesteld met de huisvesting van de hond bijvoorbeeld? Heeft hij genoeg ruimte om te bewegen? En natuurlijk zijn er ook nog basisbehoeftes zoals eten en drinken.

"De hond van vroeger is niet meer hetzelfde als de hond van nu"

Zijn honden dan niet “ontworpen” om zichzelf warm te houden? Ze hebben toch een warme vacht? Ooit konden ze zichzelf tegen de kou beschermen, zegt Moors. “Maar de hond van vroeger is niet meer hetzelfde als de hond van nu. Tegenwoordig zitten honden veel meer binnen bijvoorbeeld. Ze zijn gewoon aan die temperatuur van 20 graden.” Dus sommige honden vinden het best ok om een jasje te dragen bij het buitengaan. “De hond is ook een dier dat er alles aan zal doen om zijn baasje tevreden te stellen.”

Werkschoenen en werkbril

Je kan het trouwens zo gek niet bedenken of het bestaat. Zo zijn er bijvoorbeeld opsporingshonden die werkschoenen moeten dragen.  We horen je al denken: “Ja maar, dit is functioneel, en niet esthetisch.” Toch heeft Moors hier enkele bedenkingen bij: zo’n opsporingshond draagt naast zijn werkschoenen ook vaak een werkbril, een werkjas en gehoorbescherming, en wordt dus “meer verhinderd dan een hond die als bescherming een jasje krijgt.”

“Zolang het maar praktisch blijft, en je je hond geen pijn doet” besluit Moors. 

Tot slot nog een “mooie” collectie honden- en kattenoutfits. Nu ja: mooi? Oordeel vooral zelf!

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet