Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Er bestaat een kans dat je olijfolie gestolen is van de Koerden

ma 4 feb. - 10:29

Een Zwitsers parlementslid beweert dat er olijfolie op de Europese markt te koop is, die afkomstig is van geplunderde olijfgaarden in Syrië. Klopt dat?
"Het gaat om olijfolie, gemaakt van olijven uit Afrin, een gebied in het noordwesten van Syrië waar Turkije vorig jaar is binnengevallen”

“Dat kan zeker kloppen” zegt Fréderike Geerdink, journaliste in Koerdistan. “Het is een kwestie die ik al een paar maanden aan het volgen ben. Het gaat om olijfolie, gemaakt van olijven uit Afrin, een gebied in het noordwesten van Syrië waar Turkije vorig jaar is binnengevallen.”

Geerdink: “In Afrin staan miljoenen olijfbomen en mensen leven ervan. Maar toen Turkije de regio heeft bezet, zijn veel mensen gevlucht en verdreven, ook de eigenaars van de olijfbomen. De olijven werden vervolgens naar Turkije geëxporteerd, en je zou het dus oorlogsbuit kunnen noemen.” 

Blijkbaar worden er ook etiketten op geplakt met de boodschap: 'olijfolie uit Turkije'. En mogelijk is ie ook in België te koop. Al is het moeilijk verifieerbaar waar de olijfolie precies vandaan komt.

Beluister het integrale gesprek met Geerdink in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet