Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Er is een communautaire stilstand afgesproken, maar dat wil niet zeggen dat we belangen niet mogen verdedigen”

wo 14 dec. - 9:46

Het overlegcomité van alle regeringen in ons land komt vandaag samen in de Lambermont om heikele kwesties rond mobiliteit te bespreken. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hoopt op meer duidelijkheid van de federale regering.
“België stuurt verkeerde signalen naar het buitenland”

De bevoegdheden over mobiliteit zijn zo versnipperd dat een samenwerking tussen alle deelstaten en ministers nodig is. Op het overlegcomité zullen onder meer de investeringen in Infrabel, de aanpassingen van het voorlopig rijbewijs en de vliegwet aan bod komen. Vlaams minister-president Bourgeois wil duidelijkheid van de federale regering.

Geluidsnormen

Bourgeois hoopt dat het Brussels Gewest zijn strenge geluidsnormen voor vliegtuigen zal terugschroeven. Gisterenavond raakte bekend dat twee vrachtluchtmaatschappijen uit Zaventem vertrekken omdat ze met hun vliegtuigen niet meer boven Brussel mogen vliegen. Bourgeois vreest dat nog meer luchtvaartmaatschappijen uit Zaventem zullen verdwijnen. “Dit is gewoon onverantwoordelijk. Zaventem is de tweede grootste economische pool van het land, goed voor 60.000 jobs. Als we die activiteiten gaan terugschroeven omdat Brussel een deel van de lasten niet op zich wil nemen maar enkel de lusten wilt, dan werkt het niet."

Communautaire agenda

Volgens federale bronnen ziet de N-VA in mobiliteit de unieke kans om de communautaire kwesties op de agenda te plaatsen. Bourgeois spreekt dat tegen: “Duizenden banen zijn bedreigd in Zaventem. Er is een communautaire stilstand afgesproken, maar dat betekent natuurlijk niet dat de Vlaamse regering de Vlaamse belangen niet mag verdedigen.”

Brexit

Later vandaag zit Bourgeois met werkgeversorganisaties en Vlaamse overheidsinstellingen samen om de economische gevolgen van de Brexit te bespreken. Volgens Bourgeois zijn voor Vlaamse bedrijven die leven van de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk al voelbaar. “Vlaanderen zal na Ierland het meest verliezen door de Brexit.” 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet