Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

"Er is geen duidelijk verband tussen Alzheimer en bepaald soort eten"

zo 24 mrt. - 4:19

Bart De Strooper is wereldautoriteit in de ziekte van Alzheimer. Hij blijft hoopvol dromen van een geneesmiddel. Maar hij maakt zich zorgen over de maatschappij.
j

“Ik krijg vaak de vraag wanneer ik nu eindelijk een geneesmiddel tegen alzheimer vind”, vertelt De Strooper in Touché. “Vroeger was dat meer een taboe, vandaag zijn mensen openlijk ongerust dat ze de ziekte hebben. Vergeten doen we allemaal, maar vergeten wie je graag ziet, of hoe het was om samen te zijn. Dat is het ergste.”

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Ongeveer 90.000 Vlamingen lijden er aan. “Alzheimer begint veel vroeger dan dat de ziekte zich manifesteert, en wij stellen veel te laat de diagnose. Een van de eerste symptomen is vergeetachtigheid, maar daar mag je je niet te snel ongerust in maken. Vooral de mensen rondom jou zien je gedrag veranderen.”

Ik heb erover nagedacht om in de politiek te stappen, maar het is een verschrikkelijk ondankbare job

“We weten dat alzheimer voor een groot stuk genetisch bepaald is”, gaat De Strooper verder. “Maar die minder goede genen manifesteren zich niet altijd.”
Kan je alzheimer voorkomen door gezond te leven? “Ja, maar er wordt ook veel fake news verkondigd. Over voeding bijvoorbeeld. Er is geen duidelijk verband tussen alzheimer en een bepaald soort eten.”

De Strooper benadrukt dat er nog veel onderzoek nodig is. “We weten nog altijd ontzettend weinig. Maar tegelijkertijd al veel meer dan vroeger. Op vlak van onderzoek loopt alzheimer nog een stuk achter op kanker. In een eeuw is er evenveel over alzheimer gepubliceerd, als in één jaar over kanker. Voor we over medicatie kunnen spreken, moeten we nog tien jaar bijleren, schat ik.”

Kan je je voorbereiden op alzheimer? “Als ik het zou krijgen, zou ik alleszins veel minder gaan werken, en me voorbereiden op het einde. Door een wilsbeschikking. Maar mensen met dementie en euthanasie, dat is een moeilijk debat.”

Brexit

Bart De Strooper leidt het UK Dementia Research Institute in Londen. De Brexit maakt hem moedeloos. “Het is een verschrikkelijke soap. Het VK heeft een paar demonen opnieuw tot leven geroepen. Veel harde Brexiteers halen hun geld zelfs al weg uit het VK. Het is een enorme vergissing om zo’n belangrijke beslissing door een referendum te laten bepalen. En een deel van de pers houdt de leugens rond migratie en armoede gewoon mee in stand.”

“Het grootste probleem voor mijn Institute, is de enorme onzekerheid: misschien komt er minder geld voor onderzoek. En daarnaast kiezen ook minder en minder buitenlandse onderzoekers voor Engeland. In academische milieus is er weinig racisme, maar je krijgt wel dagelijks leugenachtige nieuwsberichten te lezen over de kwalijke invloed van buitenlanders. Dat is beangstigend.”

Gezond verstand

De Strooper gelooft in de goedheid van de mens, maar wantrouwt de gevestigde machten. “Ni dieu, ni maître. Denk zelf na, gebruik zelf je gezond verstand.”

In de politiek zullen we De Strooper niet snel zien. “Ik heb ermee gespeeld om erin te stappen, maar vind het een verschrikkelijk ondankbare job. Ik heb medelijden met de politici van vandaag. Lastige beslissingen kan je niet nemen, want die krijg je niet verkocht op korte termijn. En op een moment dat je leiderschap nodig hebt, wordt dat door gele hesjes of de populistische Brexiteers ondermijnd.”

Touché is ook beschikbaar als podcast, via de podcastapp op je smartphone. 

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet