Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Er is geen tweede golf. De betekenis die aan de cijfers wordt gegeven lijkt totaal verkeerd."

do 20 aug. - 7:26

Professor Jean-Luc Gala, diensthoofd van het Saint-Luc-ziekenhuis in Brussel is kritisch voor de adviezen van de Vlaamse virologen. De infectioloog zegt in 'De Ochtend' dat al te strenge maatregelen hun doel helemaal voorbijschieten en onze economie nodeloos kapotmaken. In zijn ziekenhuis ziet Gala niet het minste teken van een tweede coronagolf: er is geen verhoging van het aantal COVID-patiënten en “op de afdeling intensieve zorg blijft de toestand kalm en absoluut onder controle”.
corona hospital

De Nationale Veiligheidsraad zit op dit moment bijeen om de coronamaatregelen voor komende maand te bespreken. Op de vooravond van het overleg brak viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano nog een lans voor nationale geldende regels.

"Ik denk dan heel specifiek aan de mondmaskerplicht. Het is goed dat we dat op eenzelfde manier toepassen, zodat het altijd kan worden uitgelegd waarom het nodig is”, zei Van Gucht gisteravond nog in “Het Journaal”.

Professor Jean-Luc Gala, diensthoofd van het Saint-Luc-ziekenhuis in Sint-Lambrechts-Woluwe, in Brussel stelt zich net als o.a. de Franstalige minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR) ernstige vragen bij de adviezen van de Vlaamse virologen. Hij vindt dat ze de coronacijfers verkeerd interpreteren en doorslaan in hun adviezen aan de politiek.

Onder Controle

Het valt de professor op dat de Vlaamse kranten schrijven dat er in Brussel een groot probleem is met de besmettingscijfers, “maar in het ziekenhuis zien we dat niet”. Gala onderkent dat er inderdaad meer positieve testen zijn, maar dat heeft vooralsnog geen gevolgen voor de situatie in de ziekenhuizen.

Gala ziet in zijn eigen ziekenhuis alvast geen tekenen van een tweede coronagolf: er is geen verhoging van het aantal COVID-patiënten in zijn ziekenhuis en “op de afdeling intensieve zorg blijft de toestand kalm en absoluut onder controle”.

Daarnaast ziet de professor ook geen betekenisvolle verhoging van de sterftecijfers, “behalve een heel lichte verhoging de laatste dagen”, maar die moeten gezien worden in de context van de hittegolf, waarbij sowieso de sterfte hoger ligt.

Die tweede golf is er niet. We lezen in de Vlaamse pers dat Brussel brandt maar we zien dat hier in het ziekenhuis niet.

— Jean-Luc Gala

Beheersbaar

Begrijpt Gala dan niet dat de adviserende virologen willen voorkomen dat de ziekenhuizen weer volstromen? Dat doet hij zeker, maar hij wijst er ook op dat we nu meer middelen hebben om de epidemie te beheersen dan tijdens het voorjaar. Zo zijn de ziekenhuizen beter voorbereid, komt het contactonderzoek op gang en “na een hele lange saga zijn mondmaskers nu feitelijk verplicht”.

Maar al te draconische maatregelen moeten niet in het hele land opgelegd worden, vindt Gala, omdat die volgens de professor de economie kapotmaken. Gala vindt dat wetenschappers heel erg moeten opletten als ze de politiek adviseren.

“We mogen wetenschap niet mengen met politiek. Het is onze opdracht om advies te geven, maar we moeten ons er heel erg van bewust zijn, dat wat wij zeggen een enorme economische impact kan hebben. Ik ben er niet van overtuigd dat dit voldoende in aanmerking is genomen.”

Psychische problemen

Gala benadrukt dat hij het heel belangrijk vindt dat de bevolking beschermd wordt. Maar als de economie wordt platgelegd, zal dat ook zware gevolgen hebben voor de volksgezondheid, waarschuwt de professor. Zo ziet hij het aantal patiënten met psychische problemen toenemen door de toenemende angst en de financiële problemen die toenemen.

Gala klaagt erover dat hij vooralsnog niet of amper gehoord werd door de politiek, terwijl in Vlaanderen de virologen een grote invloed hebben. Zonder de man bij naam te noemen haalt Gala uit naar viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven. Door zijn “dreigende manier van werken” vreest Gala dat politici niet durven in te gaan tegen de adviezen van de wetenschappers.

Verfijnde Maatregelen

Wat moet de Nationale Veiligheidsraad vandaag dan wel doen? “Verfijnde maatregelen” nemen, “alleen waar dat noodzakelijk is”. Dus niet voor het hele grondgebied regels opleggen, zoals Steven Van Gucht gisteren nog opperde.

Nationale maatregelen doet Gala af als onzin. Die hebben net als kleine bubbels geen nut volgens de infectioloog, op voorwaarde dat we lokale besmettingen goed beheersen. “Antwerpen is een fantastisch voorbeeld dat we dat kunnen”, besluit professor Gala. “Want globale maatregelen kunnen we ons economisch niet meer veroorloven.”

Bekijk hieronder het integrale gesprek:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet