Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

"Er is in deze maatschappij geen plaats voor mannen en vrouwen zonder kinderen"

di 10 mei - 12:47

“Je moet het loslaten”, “Ik zal mijne man eens langsturen”, “Volgende keer gaat het wel lukken”. Als het je niet meteen lukt om kinderen te krijgen, kan je dit soort uitspraken missen als kiespijn. Toch moet wensmoeder Benedicte De Fauconvalle vaak rare dingen aanhoren, vertelde ze in 'Hautekiet'.
"Er is in deze maatschappij geen plaats voor mannen en vrouwen zonder kinderen"

Benedicte probeert al zes jaar om zwanger te worden, maar voorlopig is dat nog niet gelukt. Ze kan wel spontaan zwanger worden, maar “telkens sneuvelen de zwangerschappen op negen weken”. Een moeilijke zaak om te verwerken. En ook een moeilijke kwestie voor haar omgeving, want die weet helemaal niet goed hoe te reageren. Ze raden haar dan aan om even op vakantie te gaan, of er eens even tussenuit te knijpen, “maar vaak zijn dat niet de woorden die je dan wilt horen.”

Wat moet je dan wél zeggen tegen een wensouder?

Benedicte zelf probeert er open over te praten met haar omgeving, maar ze merkt dat mensen afhaken wanneer je er te lang over bezig bent. Mensen willen het haar ook niet ‘aandoen' om erover te beginnen, dus ze moet er zelf over beginnen.

Als wensouder geraak je snel in een sociaal isolement

De maatschappij is er blijkbaar nog niet klaar voor om ermee om te gaan. Alles draait in onze maatschappij rond het hebben van een kind. "Blijkbaar is er geen plaats voor mannen en vrouwen zonder kinderen", concludeert ze.

Gelukkig ondervindt Benedicte wel veel steun van Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen. Zij hebben 10 mei uitgeroepen tot officiële wensouderdag.

 

Het Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen vraagt op 10 mei bijzondere aandacht voor wensouders. Je kan alle wensouders een hart onder de riem steken door een e-card te versturen. (in samenwerking met Bond zonder Naam)

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet