Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

“Er is te laat ingegrepen terwijl we heel goed wisten dat de woonzorgcentra heel kwetsbaar zijn in deze hele crisis”

wo 8 apr. - 6:38

De eerste woonzorgcentra krijgen sinds gisteren testkits om hun bewoners en medewerkers te testen of ze besmet zijn met het coronavirus. Maar het verdelen van die testkits verloopt niet zo vlot als verwacht. Uit de sector klinken steeds meer alarmsignalen: er is te ingegrepen en de communicatie is slecht.
Woonzorgcentrum

Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) stonden “woonzorgcentra sinds het begin van de coronacrisis als eerste op de agenda, omdat daar de meest kwetsbaren zitten”. “Het is alle zeilen bijzetten”, geeft de minister toe. “Ik begrijp zeer goed dat er veel bezorgdheden zijn op het terrein.”

Op dit moment worden er 11.000 testkits uitgedeeld over 85 Vlaamse woonzorgcentra. In sommige zijn die al aangekomen, in andere worden die vandaag verwacht. Maar in meer dan 700 wooncentra heeft men het nieuws gekregen dat zij nog geen testkits krijgen.

Omdat de Vlaamse overheid geen inzicht geeft in de selectiecriteria, heerst er in woonzorgcentra veel onbegrip en groeit de onrust bij de bewoners, hun familie en de medewerkers.

“Sint-Gillis-Waas kampte de voorbije dagen met 15 overlijdens, en dat zorgt voor heel wat ongerustheid”, zegt burgemeester Maaike de Rudder (CD&V):  “De medewerkers zijn terecht ongerust, gaan ze binnen bij een besmette persoon of niet? Zo’n test kan naar het personeel toe een extra zekerheid zijn.”

Ongerustheid in Hasselt

Dezelfde klacht is te horen in Hasselt, bij Kristof Vervloet, directeur van woonzorgcentrum Katharinadal. In dat rusthuis zijn 9 bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus. 12 personeelsleden en 8 bewoners met symptomen hebben positief getest.
Toch krijgt Katharinadal niet de middelen om alle bewoners en medewerkers te testen. Het is voor de directeur niet duidelijk waarom dat niet het geval is. “De keuze wordt door de overheid gemaakt op basis van de dagelijkse coronaregistraties. Maar het is jammer dat we geen inzicht krijgen in de selectiecriteria, want dat zou duidelijkheid bieden waardoor ik m’n mensen een uitleg zou kunnen geven waarom ze niet getest worden.”

Vervloet stelt vast dat de onrust bij de bewoners, zijn personeel en de betrokken families groot is. “Omdat iedereen die bij ons toch getest werd, positief is gebleken, zit de schrik erin.” Er wordt van uitgegaan dat mogelijk een veel grotere groep besmet is, “maar jammer genoeg zijn we niet in de mogelijkheid om iedereen te testen”.

Luister naar burgemeester Sint-Gillis-Waas Maaike De Rudder ‘De Ochtend’:

Luister Directeur Kristof Vervloesem van woonzorgcentrum Katharinadal in Hasselt

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet