Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

"Er moet meer nuance zijn in het gesprek over doping"

zo 18 dec. - 2:13

Twee jaar geleden kreeg tienkamper Thomas Van Der Plaetsen een brief in de bus met daarin de mededeling dat hij een positieve dopingtest had afgelegd. Hij stond meteen op de lijst met geschorste atleten zonder eerst zijn verhaal te kunnen doen.
Thomas Van der Plaetsen

"Het was teleurstellend om als dopingzondaar aangewezen te worden. De menselijke kant liep fout bij mij. Ik werd beschuldigd van dopinggebruik zonder eerst ingelicht te worden over een mogelijk gezondheidsrisico."

Hij pleit voor meer nuance in het gesprek over doping. "Er moet terug meer besef zijn dat het gaat om de bescherming van zuivere atleten en niet om het pakken van dopingzondaars." 

Ik zou vooral een oproep willen doen naar de leiders van de sport en de antipdoping om terug meer nuance in het gesprek te brengen.

"Nu lijkt het dat het probleem van doping het enige probleem in de atletiek is en dat is een afleidingsmanoeuvre of illusie want onze sport heeft veel andere problemen naast het dopingprobleem."

Thomas merkt dat het moeilijk is om atletiek in de media te krijgen en dat er ook een gebrek is aan sponsorgeld.

"Er is minder kans als atleet om van de sport je beroep te maken. Hoe minder kans er is, hoe meer mensen ontmoedigd worden om er echt voor te gaan. Het is heel moeilijk voor jonge atleten. Die staan vaak heel lang aan de deur van de top en krijgen uiteindelijk niets. Die ontmoediging ontkracht je sport."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet