Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

"Er staat soms letterlijk in de annonce dat kinderen niet welkom zijn"

ma 3 jun. - 8:55

Mensen met een beperking of een andere achternaam/achtergrond worden gediscrimineerd, dat wisten we al. Maar ook gezinnen of alleenstaanden met kinderen worden gediscrimineerd op de huurmarkt en dat wil Annelien Vercauteren aankaarten 'Bij Debecker'.
"Er staat soms letterlijk in de annonce dat kinderen niet welkom zijn"

Annelien Vercauteren is 30 jaar en is de alleenstaande mama van een zoontje van 6 maanden. Momenteel woont ze nog bij haar moeder, maar dat duurt niet lang meer: Annelien heeft namelijk een appartement gevonden. Maar makkelijk was die zoektocht niet, want Annelien ondervond vaak dat ze als alleenstaande moeder werd gediscrimineerd. "Koppels krijgen vaak de voorkeur op alleenstaanden, zeker als die alleenstaande dan nog kinderen heeft", zegt ze. 

Geluk

"Er staat soms letterlijk in de annonce dat kinderen niet welkom zijn en dat snap ik niet. Waarom is mijn kind niet welkom?", vraagt ze zich af.

"Ik heb een keer gereageerd op zo'n annonce en ik heb gevraagd waarom mijn kind niet welkom was in dat appartement, maar ik heb nooit een antwoord gekregen. De helft van de keren dat ik belde of mailde voor een woning werd ik afgescheept van zodra ik zei dat ik iets zocht voor mij en mijn zoontje", zegt Annelien. 'Niet alleen afkomst of handicap, maar ook een sociale situatie geeft aanleiding tot discriminatie."

Annelien is nog steeds boos over de discriminatie die ze ervaren heeft: "en ik heb dan nog het geluk dat ik een netwerk heb en dat ik bij mijn moeder onderdak kreeg tot ik huisvesting vond. Maar niet iedereen heeft dat geluk en waar beland je dan?", vraagt Annelien zich af.

Ik had nog het geluk dat ik onderdak bij mijn moeder kreeg tot ik iets vond, maar waar kom je terecht als je niet zo'n netwerk hebt?

— Annelien Vercauteren

Regels op de huurmarkt

"Er zijn nochtans regels op de huurmarkt", zegt Pieter-Paul Verhaeghe. Hij is professor sociologie aan de VUB en heeft heel wat studies gedaan over discriminatie op de huurmarkt in Gent, Antwerpen en Brussel. "Discriminatie is de ongelijke en nadelige behandeling van een bepaalde persoon of groep op basis van bijvoorbeeld gender, leeftijd, handicap, seksualiteit, etnische afkomst, ... maar ook de inkomstenbron van de kandidaat-verhuurder kan een reden voor discriminatie zijn", legt Verhaeghe uit.

Er mag wél een bewijs van solvabiliteit en gezinssamenstelling gevraagd worden. De solvabiliteit hoeft zelfs geen loonfiche te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook het bewijs van een uitkering of pensioen zijn. De gezinssamenstelling bewijzen is dan weer belangrijk voor de verhuurder, omdat een gezin wel geweigerd kan worden mocht hun gezin te groot zijn voor de woning die ze willen huren. Er zijn namelijk wel oppervlaktecriteria waar een verhuurder moet aan voldoen en een te kleine woning verhurne aan een groot gezin kan dus niet.

Maar dat niet elke verhuurder binnen de aangegeven lijntjes kleurt, blijkt duidelijk uit de getuigenis van acteur Bart Van Avermaet. Hij geeft toe dat hij wel aan alleenstaande moeders verhuurt, maar bij voorkeur niet aan allochtone, alleenstaande mannen. "Allochtonen zijn welkom, maar liefst in gezinsvorm, want dan worden die woningen meestal perfect onderhouden en zijn ze telkens kraaknet", zegt hij Bij Debecker. 

Professor Verhaeghe geeft aan dat wat Van Avermaet doet niet correct is: "Je mag wel solvabiliteit in rekening nemen, maar er zomaar van uitgaan dat een alleenstaande man van vreemde origine niet netjes genoeg zal zijn, dat mag niet."

De oplossing?

Maar wat is dan de oplossing? Professor Pieter-Paul Verhaeghe stelt voor dat er meer praktijktesten worden uitgevoerd, maar dan vanuit de overheid. "Dat gebeurt momenteel niet en helpt echt wel om makelaars of verhuurders te wijzen op het al dan niet onbewust discrimineren van mensen. Ook gaat er momenteel veel geld van de overheid naar het uitbouwen van een juridisch en theoretisch kader van de koopmarkt, terwijl dat voor de huurmarkt heel wat minder is. De huurmarkt wordt momenteel nog stiefmoederlijk behandeld en dat moet veranderen", zegt Verhaeghe.

Maar er is ook een tekort aan betaalbare woningen en dat beaamt ook Annelien. Ondanks de maatregelen om wachtlijsten in te korten, zijn er nog steeds heel wat mensen aan het wachten op een sociale huurwoning. 

"Ik denk dan ook dat je de kern van het probleem moet aanpakken", zegt Annelien. "Armoedebestrijding zou misschien een goede oplossing zijn om mensen aan een kwaliteitsvolle woning te helpen", besluit ze.

Bekijk hier de uitzending:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet