Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De wereld van Sofie

"Er zijn mensen met een eigen brouwerij in hun darmen"

do 28 feb. - 11:17

Professor dokter Danny De Looze is gastro-enteroloog aan het UZ in Gent. Als hij mensen met scheetproblemen in zijn praktijk krijgt, gaat het vooral over overmatige winderigheid of de geur die men niet aangenaam vindt. "Het zijn nu eenmaal geen roosjes of lelies maar afbraakproducten."
"Er zijn mensen met een eigen brouwerij in hun darmen"

"Gaswinden zijn het resultaat van vergisting door darmbacteriën. Onze darmflora bestaat uit triljoenen bacteriën die in de dunne en vooral dikke darm zitten. Die verwerken wat we gegeten hebben en nog niet verteerd is.  Het resultaat is gasvorming. Hoe meer onverteebare zaken - zoals vezels-  we eten,  hoe winderiger we worden."

"Een van de gassen die in onze darmen kunnen ontstaan is waterstofsulfide, dat een geur van rotte eieren heeft. Die zwavelverbindingen zitten vooral in eiwitten, dus in vlees en kazen. Wie niet te hard wil stinken kan dus op zijn voeding letten, maar het hangt ook van je de darmflora af en daar heb je geen vat op."

"Een ander gas dat in de darmen kan ontstaan is ethanol, dus vluchtige alcohol.  Die wordt door darmen opnieuw opgeslorpt en komt dan in bloed en in je adem.  Sommige mensen kunnen dan dronken worden van iets te eten (vooral koolhydraten).  Dit zogenaamde autobrouwerijsyndroom is wel zeer zeldzaam. Zelf heb ik zo maar één patiënt.  Maar zulke mensen hebben dus een brouwerij in hun eigen darm." 

Stoten mensen net als koeien ook schadelijk methaangas uit? "Ongeveer 5 % van de mensen doet dat. Het is heel eenvoudig om te weten of je bij die 5 % hoort: als je nog eens een scheet klaarzitten hebt, neem dan een aansteker bij de hand,  steek die aan, laat de wind passeren, en als je dan een zachte blauwe vlam over je broek ziet passeren dan ben je een methaanproducent.  Geen nood, de test is niet gevaarlijk!"

Mag je winden nooit ophouden? "Je lost ze best zo snel mogelijk. Als je winden ophoudt komen de darmen onder spanning te staan. En als je gevoelige darmen hebt – en dat geldt voor één op vijf mensen- dan kan je buikpijn krijgen door uitrekking van de darm. En de darm rekt uit door de ophoping van gassen." 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet