Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

"Er zijn zoveel misverstanden over het ketodieet, maar het heeft wel zijn nut in bepaalde gevallen"

zo 26 jan. - 5:12

Ok, de boterhammen, aardappelen en pasta moet je missen, maar je mag wel volop biefstuk, mayonaise en kaas eten. En op die manier gewicht verliezen? Echt een dieet voor de bourgondische Vlaming zou je denken, dat ketodieet. Maar volgens US News en World Report is het een van de slechtste manieren om af te vallen. Volgens Pascale Naessens dan weer is het ketodieet wél nuttig. Maar enkel in bepaalde gevallen en als je goed weet waar je mee bezig bent.
Pascale Naessens

“Laat mij duidelijk zijn: keto is niet mijn manier van eten. Ik pleit voor gematigd koolhydraatarm eten, maar schrap zeker niet alle koolhydraten”, zegt Naessens. In haar recepten vind je bijvoorbeeld geen brood en nauwelijks pasta of aardappelen, de snelle koolhydraten. Die laat je weg. Naessens gebruikt wel wat ze de ‘goede koolhydraten’ noemt: fruit, kikkererwten, linzen …

Zeer technisch dieet

In mei komt ze met een boek over keto omdat ze merkt dat er nog zeer veel misverstanden over bestaan, zeker ook onder haar publiek. “Het is een zeer technisch dieet. Ik heb mijn boek samen met twee deskundigen geschreven, professor Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie, en dokter William Cortvriendt.”

Oorspronkelijk is het een dieet tegen epilepsie. Het kan patiënten helpen om geen of minder aanvallen te krijgen. Als je ‘in ketose gaat’, zoals dat dan heet, haal je je energie niet langer uit koolhydraten, maar uit vetten. Die verbrand je dus. “Nadien bleek het ook te helpen voor mensen die diabetes type 2 hebben”, zegt Naessens. “Het heeft dus zeker zijn nut.”

Het ketodieet heeft enkel verdienste als het kort wordt toegepast. Maar je moet heel goed weten waar je mee bezig bent.

Toen ontdekt werd dat je er ook snel mee kunt afvallen, vond het de weg naar het grote publiek. Kok Sergio Herman verloor 6 kilogram op 6 weken tijd en dan is iedereen plots geïnteresseerd. “Het ketodieet heeft enkel verdienste als het kort wordt toegepast. Maar je moet heel goed weten waar je mee bezig bent”, waarschuwt Naessens.

‘Practice what you preach’ en dus leefde Pascale Naessens tijdens het schrijven van haar boek ook volgens het ketodieet. Maar echt onder de indruk is ze niet. “Ik merkte eigenlijk geen verschil. Enkel dat het een heel beperkend dieet is. Zoiets doe je niet op lange termijn. Zelfs met epilepsie of diabetes type 2 zou je na een tijdje moeten kunnen overschakelen op mijn manier van eten, naar koolhydraatarm.”

Vijftigste verjaardag van de voedseldriehoek

Pascale Naessens is de vierde en laatste vijftiger die mee de verjaardag van Friedl’ Lesage komt vieren. En dus is het niet meer dan toepasselijk dat er ook teruggeblikt wordt op de vijftigste verjaardag van de voedseldriehoek. Die werd toen op zijn kop gezet. Een triomf voor Naessens: “Ze zagen het succes van mijn boeken en ze zagen dat het anders kon.”

De kritiek is toen ook gaan liggen, merkte ze. “Ik doe nu al tien jaar hetzelfde. In het begin vonden mensen het leuk, het was iets nieuws, iets anders.” Maar bij haar derde kookboek, zag ze dat dat keerde: “Ik had succes, mijn boeken hadden impact. En toen is de kritiek gekomen. Ondertussen is die weer gaan liggen en dat zie ik als een overwinning. Want bij mij is er niets veranderd, ik doe hetzelfde als de voorbije tien jaar. Het is de mentaliteit van de mensen en de media, dié is geëvolueerd.”

FDH-dieet, Fret Den Helft

We moeten genuanceerder spreken over voeding, vindt Pascale Naessens. “Het idee dat iedereen volgens één model moet eten, dàt is pas achterhaald!” Die andere vijftiger in de reeks, Wim Opbrouck, volgt het FDH-dieet; het Fret Den Helft-dieet. “Dat vind ik echt een goede regel! Als je dat kan en geen honger lijdt, dan is dat fantastisch!”

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet