Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

“Erdogan zal de presidentsverkiezingen niet verliezen”

zo 24 jun. - 8:19

Vandaag kunnen een kleine zestig miljoen Turken hun stem uitbrengen voor een nieuw parlement en een nieuwe president. De Turks-Brusselse politicologe Meryem Kanmaz denkt dat het een uitgemaakte zaak is dat de huidige president Erdogan gaat winnen.
Meryem Kanmaz

“Hij gaat niet verliezen, dat is duidelijk”, vertelt politicologe Meryem Kanmaz. “Hij zal als president verkozen worden, maar ik denk dat het pas in de tweede ronde gaat gebeuren. De oppositie zet vooral in op de parlementsverkiezingen. Daar proberen ze ervoor te zorgen dat Erdogan geen 2/3 meerderheid haalt. De kans dat hij daar niet verkozen wordt, is vrij reëel.”

Erdogan laat zijn burgers onveilig voelen en wil dan optreden als sterke leider

Erdogan is ondertussen zestien jaar aan de macht en heeft de verkiezingen anderhalf jaar laten vervroegen. “Het land gaat een economische rekening gepresenteerd krijgen en hij wil verkozen zijn voor die rekening er is”, aldus Kanmaz. “Vier op vijf Turken kampt onder meer met schulden op kredietkaarten. Bovendien heeft hij militair opgetreden tegen de Koerden die hij terroristen noemt. Hij creëerde zelf een gevoel van onveiligheid en wil optreden als de sterke leider die zelf problemen oplost. Men wil de mensen laten zien dat ze een sterke leider hebben.”

De meeste Turken in België stemmen op Erdogan

Drie miljoen Turken in het buitenland brachten hun stem al uit, in België stemmen de Turken volgens Kanmaz vooral op Erdogan. “De meeste Turken in België zijn afkomstig van het platteland en die stemmen doorgaans op Erdogan. In de VS en het Verenigd Koninkrijk ligt dat helemaal anders, daar zal vooral de oppositie veel stemmen krijgen.”

Meer van hetzelfde

In België is het moeilijk om Turken te vinden die over de verkiezingen willen praten. Dat ligt volgens de Brusselse aan de perceptie. “Mensen begrijpen niet dat je al drie generaties in België woont en toch nog met Turkije bezig bent, bovendien heeft Erdogan hier een erg slecht imago.”

Als hij verkozen wordt, komt Erdogan nog eens vijf jaar aan de macht. “Dan wordt het gewoon meer van hetzelfde”, verwacht Kanmaz. Met het nieuwe presidentieel regime dat na deze verkiezingen wordt ingevoerd, zal Erdogan nog meer macht krijgen. “Zo kan hij de oppositie nog meer in de kiem smoren”, weet de politicologe. “Die trekjes zijn er pas in het tweede deel van zijn ambtstermijn gekomen. In het eerste deel voerde hij een veel opener beleid, nadien begon hij autocratische trekjes te vertonen.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet