Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Ereloonsupplementen voor doktersbezoek in één jaar met 15 procent gestegen

vr 29 mrt. - 6:03

Patiënten moeten bij een specialist, tandarts of kinesist één derde tot de helft van de factuur uit eigen zak betalen, als ze ereloonsupplementen krijgen aangerekend. Dat blijkt uit een studie van het socialistisch ziekenfonds naar supplementen voor patiënten die op raadpleging gaan in het ziekenhuis (zonder opname), of in de privépraktijk van de dokter, tandarts of kinesist . Die ereloonsupplementen zijn in één jaar met 15 procent gestegen.
Dokter bezoek

Daardoor komt betaalbare gezondheidszorg in het gedrang, zegt het ziekenfonds, vooral voor mensen met een laag inkomen.

Het socialistisch ziekenfonds nam voor het eerst de ereloonsupplementen onder de loep voor de zogenoemde ambulante raadplegingen (in een privé-praktijk of in het ziekenhuis). Het gaat om raadplegingen bij de huisarts, de specialist, de tandarts en de kinesist. Daarvoor zijn ruim 30 miljoen getuigschriften voor verstrekte hulp geanalyseerd uit 2016 en 2017. En dat moet volgens het ziekenfonds een goed beeld geven van de aangerekende supplementen, bovenop de officiële erelonen.

Courante praktijk

Ook patiënten die niet in het ziekenhuis worden opgenomen, betalen vaak ereloonsupplementen. Bij de huisarts gaat het vooral om kleine bedragen om het ereloon af te ronden. Maar bij de specialist en tandarts gaat het om grotere supplementen die in de helft of méér van de raadplegingen worden aangerekend.
Een groot en stijgend aantal tandartsen en specialisten - vooral oog- en huidartsen, gynaecologen en plastisch chirurgen - is niet-geconventioneerd, en houdt zich dus niet aan de officiële ereloontarieven. "Ze vragen massaal supplementen bovenop hun ereloon," zegt Paul Callewaert, "en ze zijn goed voor zowat 70 procent van de aangerekende supplementen." 

Oplopende supplementen

Bij niet-geconventioneerde huisartsen betalen patiënten gemiddeld bijna 9 euro uit eigen zak : het gaat om het wettelijk remgeld en daarbovenop het aangerekende supplement. De factuur bedraagt ruim de helft meer dan bij geconventioneerde huisartsen, maar het gaat nog om beperkte bedragen.

Bij specialisten en tandartsen lopen de supplementen snel op. Bij niet-geconventioneerde specialisten betalen patiënten zélf ruim 22 euro, of drie kwart meer dan bij geconventioneerde specialisten. En bij niet-geconventioneerde tandartsen bedraagt de factuur ruim 36 euro, of dubbel zoveel als bij geconventioneerde tandartsen. Bij niet-geconventioneerde kinesisten tenslotte betalen patiënten bijna 13 euro, of meer dan dubbel zoveel als bij geconventioneerde kinesisten.

Laag inkomen, hoog supplement

Patiënten met een laag inkomen hebben recht op een verhoogde terugbetaling van de ziekteverzekering.  Ze moeten daarom minder remgeld betalen dan andere patiënten. Maar ze moeten wel evenveel supplementen betalen, als ze een niet-geconventioneerde arts raadplegen.    

"Artsen die supplementen aanrekenen, houden te weinig rekening met de financiële draagkracht van hun patiënten", zegt Paul Callewaert, "en dat valt te betreuren. Want kwetsbare patiënten zien hun medische kosten oplopen. En daarom gaan ze een doktersbezoek uitstellen of zelfs afstellen."

Misbruik bij kinesisten

Geconventioneerde zorgverstrekkers moeten zich houden aan de officiële ereloontarieven, en mogen dus geen supplementen aanrekenen, tenzij bijvoorbeeld 's avonds of in het weekend. Bij de geconventioneerde huisartsen, specialisten en tandartsen zijn er heel weinig die die regel met voeten treden.

Maar  bij de kinesisten stelt zich wel een probleem : zeven procent van de geconventioneerde kinesisten rekent in meer dan één op de twee gevallen supplementen aan. "We zullen deze hardleerse zorgverstrekkers aanschrijven", waarschuwt Paul Callewaert. "Als ze hun gedrag niet bijstellen, zullen we de misbruiken signaleren aan de ziekteverzekering."

Billijke erelonen

Het socialistisch ziekenfonds pleit voor doorzichtige informatie. "Artsen moeten in hun praktijk en op hun website duidelijk afficheren of ze al of niet de officiële ereloontarieven naleven, en hoeveel supplementen ze aanrekenen", vindt Callewaert. "En via het getuigschrift voor verstrekte  hulp moeten patiënten achteraf ook kunnen controleren wat ze waarvoor betaald hebben."

Maar vooral is het ziekenfonds principieel voorstander van een zorg zónder supplementen. "Artsen hebben recht op een billijk ereloon, zodat ze geen supplementen hoeven te vragen", bepleit Callewaert. "Maar dat betekent dat de overheid meer moet investeren in de gezondheidszorg, in plaats van daarop te blijven besparen."

Bron: vrtnws.be

De Ochtend vroeg ook om een reactie aan Marc Moens van het artsensyndicaat BVAS, en Peter Bruynooghe van de federatie van kinesitherapeuten:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet