Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Erika Vlieghe bezorgd over versoepelingen: “Ik speel soms de rol van pretbederver. Kijk, dat is dan maar zo”

di 11 mei - 21:53

“Als iemand lang ziek in bed gelegen heeft en het ziekenhuis mag verlaten, laat je die dan eerst wandelen of laat je die direct voor een marathon trainen?” Infectioloog Erika Vlieghe, voorzitter van de GEMS (de expertengroep die de overheden adviseert over de aanpak van de coronapandemie) vraagt zich af of het wel het goede moment is voor versoepelingen.
Erika Vlieghe

Erika Vlieghe heeft gemengde gevoelens bij de aangekondigde versoepelingen. “Als burger van dit land wil ik ook zo snel mogelijk teruggaan naar de normaliteit” zegt ze in ‘De Wereld Vandaag’.  "Maar er staat erg veel tegelijk op de agenda voor juni. Is dat wel wijs deze fasering? Is het wel de goede moment om te versoepelen?"

Vlieghe: “De scholen, de terrassen en de kappers zijn open, begin juni komt daar de horeca-binnen bij, het jeugdwerk, de sport, cultuur… Dat zijn heel veel bewegingen van mensen in de maatschappij op een moment dat we nog volop aan het vaccineren zijn en er nog van alles kan misgaan. Ik speel soms de rol van de pretbederver. Kijk, dat is dan maar zo.”

(lees verder onder de tweet)

"Een van de grote onbekenden is die Indische variant", zegt Vlieghe ook. "Die rukt nu snel op buiten India op verschillende plaatsen. Ook in België. Dingen die we nog niet goed kennen, zijn we toch wat voor behoed."

Een van de grote onbekenden is die Indische variant.

Vlieghe is wel blij dat er voorwaarden worden gesteld aan de versoepelingen. Concreet gaat het om maximaal 500 mensen op intensieve zorg en een vaccinatiestreefcijfer.

"Het is goed dat er een soort vangnet is", zegt ze daarover. "Dat er minder dan 500 mensen moeten liggen op intensieve zorg is een goede eerste stap, maar dat diezelfde voorwaarde ook geldt als je grote versoepelingen doet, daar heb ik toch wel wat moeite mee. Als bij het starten van de grotere festivals in augustus nog steeds pakweg 400 patiënten op intensieve zorg liggen, wil dat zeggen dat er nog heel veel virale circulatie is.”

Vlieghe heeft vooral problemen met de massa-evenementen: “Ik weet wel dat de mensen van de evenementensector professionals zijn, dat leidt geen twijfel. Maar het is ook zo dat je niet alles in de hand hebt. Maar hoe meer mensen je bij elkaar brengt, hoe meer risico je loopt.  Voor mij voelt het een beetje zo: Als iemand lang ziek in bed gelegen heeft en het ziekenhuis mag verlaten, laat je die dan eerst wandelen of laat je die direct voor een marathon trainen?”

Als iemand lang ziek in bed gelegen heeft en het ziekenhuis mag verlaten, laat je die dan eerst wandelen of laat je die direct voor een marathon trainen?

Beluister het gesprek met Erika Vlieghe in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet