Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Erika Vlieghe blijft voorzichtig over versoepelingen voor volledig gevaccineerden

do 22 apr. - 8:14

Infectiologe Erika Vlieghe blijft voorzichtig over het advies van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) van gisteren waarin sprake is van mogelijke versoepelingen voor volledig gevaccineerden. "Het kan niet de bedoeling zijn om nu zelf op individuele basis te beslissen over situaties" zegt ze in 'De Ochtend'.
Erika Vlieghe

Coronamaatregelen zoals het dragen van een mondmasker en het respecteren van de nodige fysieke afstand kunnen worden "versoepeld" als mensen die volledig gevaccineerd zijn elkaar ontmoeten. Dat staat in een nieuwe richtlijn voor de EU-lidstaten van het ECDC, het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep GEMS die de overheden adviseert over de aanpak van de coronapandemie, blijft voorzichtig. "We moeten het met de nodige omzichtigheid bekijken", zei ze in 'De Ochtend'.  Ze wijst er bijvoorbeeld op dat het gaat om een voorlopig rapport met voorlopige resultaten. "Het gaat ook echt over volledig gevaccineerde mensen. Daar zijn we op dit moment niet", zegt Vlieghe. "We moeten voorzichtig zijn en geen verwarring creëren."

Overgangsfase

Volgens de infectiologe moet ons land zich wel voorbereiden op de "overgangsfase". Ze vindt dat er nagedacht kan worden over specifieke situaties, bijvoorbeeld min of meer afgesloten omgevingen zoals woonzorgcentra. In die woonzorgcentra zijn tijdens de crisis extra zware maatregelen genomen, maar intussen zijn de meeste bewoners en personeelsleden wel volledig gevaccineerd. "Kan je bij die mensen al vroeger maatregelen laten vallen?", vraagt Vlieghe zich af.

"Niet de bedoeling om nu zelf op individuele basis te beslissen over situaties"

Toch blijft Vlieghe voorzichtig en moet mogelijke "verwarring" vermeden worden. "Dit kan mensen moed geven om te zien wat het resultaat zal zijn als we met zijn allen gevaccineerd zijn. Maar het kan niet de bedoeling zijn om nu zelf op individuele basis te beslissen over situaties", aldus Vlieghe. Ze zegt dat er ook in ons land door de experten gewerkt aan richtlijnen en aanbevelingen.

Gisteren al zei viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) dat de nieuwe ECDC-richtlijn niet betekent dat de regels in ons land op korte termijn zullen veranderen. Maar op iets langere termijn denk ik dat we dit nieuwe advies wel in aanmerking kunnen nemen om ook in België bepaalde aanpassingen te doen. Het lijkt me vooral relevant wanneer er in de toekomst meer mensen volledig gevaccineerd zullen zijn."

Beluister het gesprek met Erika Vlieghe in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet