Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Interne Keuken

Eskimoland

za 10 jun. - 17:43

We beseffen ten volle dat je beter Inuitland zegt als je Eskimoland bedoelt. Eskimoland is een volstrekt foute titel voor een webartikel. De Inuit noemen zichzelf Inuit, de naam Eskimo vinden ze beledigend.
Eskimoland, Niko Tinbergen

De correcte benaming voor de oorspronkelijke bewoners van de noordelijke poolcirkel is een linguistisch probleem waarvan Niko Tinbergen geen last had toen hij in 1932 op expeditie trok naar Groenland. Hij hield daar een dagboek bij, dat in 1934 werd uitgegeven als "Eskimoland". Eskimo was een woord waarover toen niemand struikelde.

 

Eskimoland, eerste druk 1934

Eskimoland, eerste druk 1934

Tot grote vreugde van Hans Van Dyck is Eskimoland opnieuw uitgegeven. Hans is gedragsbioloog en dat is een wetenschap die door Niko Tinbergen min of meer werd uitgevonden. Tinbergen is Hans' Grote Voorbeeld. Held. Idool. Inspirator. Wetenschappelijke leidsman.

Jongens, zei Hans ons een paar weken geleden, Eskimoland moéten jullie lezen. Waarom Hans, riposteerden we.  Omdat het gaat over sneeuwgorzen, franjepoten, mantelmeeuwen,  giervalken, burgemeestermeeuwen, tapuiten, raven, poolhazen, muskusossen, zalmen, zeehonden, narwals en ijsberen, zei Hans. Hij is bioloog, hij vindt dat interessant. En, zei Hans, het gaat ook over de Eskimo's. Toen had hij onze aandacht.

We hebben het gelezen. Wat een avonturenboek! Hans mag zaterdag komen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet