Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"EU-commissaris moet een Vlaming zijn, en we moeten snel handelen"

wo 24 jul. - 6:23

Europees Parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) vindt dat ons land een Vlaming moet afvaardigen naar de Europese Commissie. Dat zegt hij in "De ochtend". Hij dringt er ook op aan om snel te handelen, want anders zullen de grote portefeuilles al weg zijn.
Geert Bourgeois

Tot 26 augustus heeft ons land om een nieuwe eurocommissaris af te vaardigen, als opvolger voor Marianne Thyssen. Maar volgens Geert Bourgeois kiezen we best sneller iemand. "Hoe langer je wacht, hoe minder keuze er is in de portefeuilles. Het komt erop aan om snel te handelen."

Het is een illusie om te denken dat je voor 26 augustus een regering zal hebben

Dat zou dan wel betekenen dat de huidige regering een kandidaat moet kiezen. Want er is nog niet meteen uitzicht op een nieuwe regering, en doorgaans wordt de functie meegenomen in de onderhandelingen. "Het is een illusie om te denken dat je voor 26 augustus een regering zal hebben", meent ook Bourgeois.

Al kan er volgens hem eerder natuurlijk wel al gesproken worden. "Ik kijk uit naar informateurs die met een nieuwe nota zullen komen en bepaalde voorstellen zullen doen. We zullen zien hoe het dan verder verloopt", zegt hij.

De N-VA'er wijst erop dat met Charles Michel (MR), die voorzitter wordt van de Europese Raad, er al een Europese topjob is voor een Franstalige. Daarom wil hij dat de volgende EU-commissaris een Vlaming is. "We moeten een Vlaamse stem aan de tafel hebben", klinkt het.

Is hij zelf kandidaat voor de job? "Daar ben ik niet mee bezig", antwoordt Bourgeois.

Bron: vrtnws.be 

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet