Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Europese verenigingen van longartsen: "Verbied de e-sigaret"

do 14 nov. - 8:16

In het universitair ziekenhuis Sint-Lukas in Brussel is een jongeman van 18 overleden aan een longontsteking, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het gebruik van een e-sigaret. Dat schrijft 'Het Nieuwsblad'. De Europese vereniging van longartsen pleit voor een algemeen verbod van e-sigaretten. Dat zegt longarts Ingel Demedts in 'De Ochtend'.
© Itay Kabalo (via Unsplash.com)

'Het Nieuwsblad' opent vandaag met het verhaal van Raphaël Pauwaert, een jongeman van 18 die in nauwelijks één maand tijd bezweek aan een longontsteking. Raphaël gebruikte een e-sigaret met een vulling met CBD, de niet psychoactieve stof van cannabis. In de krant zegt de behandelende arts dat er geen absolute zekerheid is over het oorzakelijk verband tussen de e-sigaret en het overlijden, maar dat alle mogelijke andere oorzaken onderzocht en uitgesloten werden.

Vooral toegevoegde substantie gevaarlijk

In de Verenigde Staten lieten al 39 mensen het leven na gebruik van de e-sigaret. Er ontstaat een ontstekingsreactie in de longen die groter en groter wordt, patiënten hebben zuurstof te kort, moeten kunstmatig beademd worden en overlijden. Volgens longarts Ingel Demedts van AZ Delta Roeselare wordt in 80 procent van de gevallen het overlijden veroorzaakt door de stof die mensen zelf toevoegen aan de e-sigaret.

In 80 procent van de gevallen wordt het overlijden veroorzaakt door de stof die mensen zelf toevoegen aan de e-sigaret.

Demedts benadrukt dat er nog altijd geen doorgedreven onderzoek werd gevoerd naar de langetermijngevolgen van de e-sigaret. Hij herhaalde in 'De Ochtend' dan ook het pleidooi van de Europese vereniging van longartsen op de e-sigaret te verbieden.

Beluister het gesprek met Ingel Demedts in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet