Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Eva, Amber en Pierre HATEN kerst!

wo 9 dec. - 11:18

Niet iedereen houdt van kerst. Pierre, Eva en Amber hebben er een gloeiende hekel aan. Brecht Devoldere zocht de drie kersthaters op voor 'De Wereld van Sofie'.
amber

“Nog 17 dagen en het is voorbij.” Pierre telt de dagen af. Hij heeft een hekel aan kerst. “We hebben de pakjes allang afgeschaft, daar doen we niet meer aan mee. Kerst is pure routine."

De familie van Amber houdt niet van grote feesten, ze kreeg de kerstvreugde dus niet van thuis mee. Maar de afgelopen jaren moest ze kerst vieren bij haar schoonfamilie die heel ‘kerstminded’ was. Dat betekende lange avonden uitzitten bij de oma van haar lief. Dingen eten die ze niet wou. “Het dessert of de kwis werden zo lang gerokken dat je niet snel naar huis kon. Ik begon dan tegen het been van mijn lief te stampen dat het nu wel genoeg geweest was. Er was ook altijd een nonkel jarig op kerstdag. Dan moest je wel blijven tot na middernacht om hem een gelukkige verjaardag te wensen. Dit jaar ben ik er eindelijk van af want we zijn uit elkaar.”

Met kerst hebben mensen zo'n rare grijns op hun gezicht

Eva krijgt al stress in september. “'O nee, nog vier maanden en ’t is kerst!' Ik word daar al onpasselijk van op voorhand. Nu is het nog minder dan een maand, ik vind het verschrikkelijk.” Ze vindt het hypocriet dat we allemaal op onze achterste poten staan omdat we kerst niet kunnen vieren zoals we willen. “Ik sta daar met grote ogen naar te kijken en denk : ‘Geniet ervan, we zijn eens een jaar vrijgesteld. Kunnen we alsjeblieft allemaal blij zijn dat het niet moet?’ Iedereen zaagt altijd dat ze gedwongen naar een kerstfeestje moeten, kerstinkopen moeten doen."

"Ik hou wel van gezelligheid maar het is de sfeer errond. Het moeten, de pakjes, die mottige boom, die lichtjes. Bij mij zit er altijd volk thuis, er zijn altijd etentjes. Maar die dag moeten we allemaal rond de tafel zitten! En hebben mensen zo'n rare grijns op hun gezicht van ‘Het is kerst’. Ik vind de toastjes vies, het eten raar, ik vind het veel te dwangmatig.”

“Het eten is altijd een probleem”, vindt ook Pierre. “Want er zijn in onze familie vleeseters en geen vleeseters. De muziek is ook een drama. Die zeemzoete liedjes. Ik wandelde gisteren over een lege Grote Markt in Antwerpen terwijl er ‘I’m dreaming of a white christmas’ uit boxen galmde.” De vrouw van Pierre heeft een café. Hij zag met lede ogen aan dat ze lichtjes aan de ramen hing, ondanks herhaaldelijk protest van zijn kant.
“Mijn partner is neutraal”, zegt Eva. “Hij is niet voor of tegen kerst." Zij verwacht een topkerst, net omdat er niks te doen is.

Een T-shirt met 'Ik wil naar huis' er op

“Op het laatste kerstfeest bij mijn schoonfamilie had ik een T-shirt aan met ‘Ik wil naar huis’ er op van Karen François", schatert Amber. “Dat is precies het gevoel dat ik had, ook al was het een mopje. Niet iedereen kon er even hard mee lachen. Echt commentaar kwam er niet wel een paar boze blikken. Achteraf bleken een paar disgangers het toch onrespectvol te vinden. Ze snapten de humor niet."

“Ik voel me altijd een uitzondering tussen allemaal kerstliefhebbers. Ze delen foto’s van hun kerstboom en praten over hun superleuke kerstfeesten. Dan ben ik heel blij dat er goeie vrienden zijn zoals Eva waartegen ik kan zeggen wat ik echt vind, namelijk : ‘Ik heb er niet veel goesting in”. De drie kersthaters zijn ervan overtuigd dat er veel mensen zijn zoals zij. Dat er nog veel uit de kast moeten komen.

Beluister de reportage van Brecht Devoldere in 'De Wereld van Sofie': 

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet