Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Zandman

Eva Moeraert over ‘Wie was mama?’: “Het is de eerste keer dat ik geweend heb tijdens de opname van een podcast”

di 27 okt. - 7:23

Sas is 9 jaar wanneer haar moeder wordt vermoord door haar eigen vader. Meer dan 30 jaar later is ze eindelijk klaar om in het verleden te duiken. Het resultaat is een beklijvende documentaire: ‘Wie was mama?’, gemaakt door Eva Moeraert. Het was zowel voor Sas als voor Eva een heftig proces.
Eva Moeraert © Rebecca De Cavel

“Sas is een kennis van mij. Ik zat ooit met haar in de dansles” vertelt Eva Moeraert, die de podcast maakte, in ‘Zandman’. “Ze had ‘Waarom’, mijn vorige podcast voor de VPRO, gehoord. Dat was een heel persoonlijk verhaal, over mezelf. Na de release stond ze opeens voor mijn deur. Ze vroeg me of ik haar verhaal wou vertellen in een podcast.”

Overlevingsmechanisme

“Toen Sas bij mij aankwam zat ze in het begin van haar verwerkingsproces” vertelt Moeraert. Toch belandde ze pas een jaar geleden voor het eerst bij een psycholoog. “Ze heeft haar hele leven een overlevingsmechanisme aangezet." Pas afgelopen jaar besefte ze dat gezondheidsproblemen misschien wel aan haar trauma te wijten waren.

De zoektocht naar antwoorden gebeurde zowel door Sas, als door Eva Moeraert. En dat leek met momenten steviger voor de maakster dan voor Sas zelf: “We hebben samen heftige dingen meegemaakt en ontdekt, en ik stond daar soms echt met tranen in de ogen. Het is de eerste keer dat ik geweend heb tijdens de opname van de podcast. Maar zij was zo rustig en bleef maar vragen stellen. Ik heb daar haar overlevingsmechanisme in actie gezien. Ze is helemaal geen koele kikker, integendeel, maar ze heeft zich wat afgeblokt.”

Dagboekfragmenten

Ook heftig zijn de dagboekfragmenten van Sas, die in de documentaire gebruikt worden. “Sas stelde zelf voor om die te gebruiken, ze heeft me die heel snel gegeven. Ik heb ze dan laten inlezen door een meisje van ongeveer 9 jaar, en zelfs die opname was heftig. Ook voor het meisje dat het inlas. Maar het werkt wel dat je kan meekijken in het brein van die 9-jarige. Wat een impact moet dat gehad hebben.”

Hierna iets lichter

In de podcast 'Waarom' probeerde Eva Moeraert uit te zoeken waarom haar toenmalige vriend Bjorn uit het leven stapte.  Ook het verhaal van Sas hakte er stevig in, en kroop in de kleren van Moeraert. Ze heeft zich alvast voorgenomen om hierna iets lichter te maken, lacht ze. 

Beluister de podcast 'Wie was mama?':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet