De wereld van Sofie
Eve: "1 op 10 mensen is een alleengeboren tweeling"
vr 16 sep. - 10:10
Het lot van Eve Mintiens komt vaker voor dan je zou denken: 1 op de 10 mensen beginnen met een meerlingenzwangerschap maar worden alleen geboren. Alleengeboren tweelingen kunnen verlatingsangst of bindingsangst ervaren. Toen Mintiens ontdekte dat ze deel was van een tweeling, volgden eindelijk het begrip en de zachtheid voor zichzelf.
Een onbewust verlies
“Onderliggend voel je dat je niet voluit leeft, dat je leven nog niet begonnen is. Of net het omgekeerde: dat je te veel risico’s neemt.” Je tweelinghelft verliezen, betekent een vroeg en onbegrepen verlies, vertelt Mintien: “Er is een aanwezigheid die er plots niet meer is. Een drama.”
Sporen in je DNA
Moleculair biologe Esmée Bijnens: “Het ‘verdwenen tweeling syndroom’ is moeilijk vast te stellen. Er kan placenta-onderzoek gebeuren, maar dat is niet standaard.” Zonder dat de mama het beseft, kan er dus een kindje verdwijnen.
Intussen slaagt de wetenschap er wel al in om een stukje van de twijfel weg te nemen: “Uit onderzoek blijkt dat je op ons DNA verschillen kan terugvinden. Eeneiige tweelingen verschillen op dat vlak van niet-tweelingen. Zo kan je dus bij een willekeurig persoon sporen van een verdwenen tweeling ontdekken.”