Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Experts logistiek stellen vragen bij vaccinatiestrategie: "120 locaties? Efficiënter om met 40 grote centra te werken"

di 12 jan. - 8:36

Volgens onderzoekers van de UAntwerpen, de UGent en de UHasselt zou het beter zijn om een 40-tal grote vaccinatiecentra in te planten in Vlaanderen. Dus geen 120, zoals nu de bedoeling is. "Hoe complexer je zo'n netwerk maakt, hoe groter de kans op fouten wordt", zegt transporteconoom Roel Gevaers in 'De Ochtend'.
Vaccins

Vorige week vrijdag stelde de bevoegde taskforce de versnelde vaccinatiestrategie voor. Vanaf maart worden 65-plussers en risicopatiënten ingeënt, vanaf juni de brede bevolking. Om dat te kunnen realiseren, zullen zo'n 200 vaccinatiecentra worden opgericht, waarvan 120 in Vlaanderen.

Tegen midden februari, over een maand, moeten die centra klaar zijn. En dus beginnen verschillende steden en gemeenten nu aan te kondigen waar hun vaccinatiecentrum zal komen. Mechelen bijvoorbeeld zal de Nekkerhal inrichten als vaccinatiecentrum. Gentenaars zullen naar Flanders Expo moeten. En eerder was al bekendgemaakt dat Antwerpen een vaccinatiecentrum zal bouwen aan Spoor Oost en dat het Heizelpaleis een locatie wordt voor de Brusselaars.

Maar "Corona Vaccine Distribution", een onafhankelijke denktank met onderzoekers van verschillende universiteiten en experten uit de logistieke sector en de farmasector, stellen zich grote vragen bij de strategie van de overheid. "Dit netwerk moet in korte tijd worden opgebouwd. Hoe complexer je dat maakt, hoe meer fouten er worden gemaakt, dat weten we uit ervaring", zegt transporteconoom Roel Gevaers.

"Straks kunnen we hopelijk beschikken over een vijftal verschillende vaccins. Als je een combinatie van 5 vaccins moet verdelen over 120 centra wordt de kans op fouten groter. Je focust beter op een 40-tal grote, professionele en heel efficiënte vaccinatiecentra. Denk aan de Flanders Expo's van deze wereld. Eerder dan het opbod dat nu plaatsvindt tussen kleinere steden en gemeenten die allemaal centra willen oprichten."

Wat met mobiliteit?

Een andere reden die Gevaers aanhaalt, is minder verspilling. "Hoe meer centra je opent, hoe meer vaccins je op het einde van de dag potentieel moet weggooien omdat ze niet bewaard kunnen worden." Hij denkt dat er ook minder bemanning nodig zal zijn met grotere centra.

De transporteconoom wijst erop dat je moelijk kan vergelijken met fijnmazige logistieke ketens die al bestaan, omdat deze vaccinatieoperatie vanaf nul moet beginnen. Een nadeel van minder centra is wel dat mensen zich verder moeten verplaatsen, maar Gevaers denkt dat het met een 40-tal centra nog steeds behapbaar blijft. "Dat komt neer op 10-15 minuten met de auto. En voor minder mobiele mensen zal je sowieso oplossingen moeten bieden, zoals taxidiensten of de huisarts die aan huis komt."

Luister naar transporteconoom Roel Gevaers in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet