Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

"F1-wedstrijdleider Masi heeft enkele steken laten vallen"

ma 13 dec. - 4:59

In het hyperspannende WK Formule 1 was ook een sleutelrol weggelegd voor wedstrijdleider Michael Masi. "Het is belangrijk dat een wedstrijdleider zijn reglement toepast, maar dat heeft Masi gisteren niet altijd gedaan", zegt Johan Aerts, veiligheidsverantwoordelijke van het Circuit in Zolder, in 'De Wereld Vandaag'.
AP

Beluister het gesprek met Johan Aerts in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Max Verstappen en Lewis Hamilton verwenden de F1-kijkers gisteren met een bloedstollende tweestrijd. Maar ook wedstrijdleider Michael Masi mengde zich in de strijd met zijn beslissingen.

"Het is belangrijk dat de wedstrijdleider altijd zijn reglement toepast. Masi heeft dat gisteren volgens mij goed gedaan, maar heeft toch enkele steken laten vallen", zegt Johan Aerts, die 5 jaar safety manager was op Spa-Francorchamps.

Masi ging al in de openingsfase in de fout, toen Hamilton zijn bocht afsneed en voor Verstappen kwam te rijden. "Als iemand om één of andere reden offtrack gaat, moet je ofwel de positie teruggeven (en moet je de ander weer laten passeren) of moet je een tijdstraf geven."

In de slotfase gedragen teamleiders zich als kleuters en de wedstrijdleider moet die druk kunnen weerstaan

"Verstappen ging misschien wel ruim naar buiten bij zijn inhaalmanoeuvre in de eerste ronde. Maar daar pakte Hamilton in één keer wel 2 seconden door zijn bocht af te snijden. Daar had de wedstrijdleider toch al moeten ingrijpen."

"Als Masi bij die fase het reglement had gevolgd, had hij het allemaal beter in de hand kunnen houden. Want in de slotfase gedragen teamleiders zich als kleine kinderen in de kleuterklas. De ene vraagt Masi of hij dit niet kan doen, de andere vraagt dat. Een wedstrijdleider moet die druk dan weerstaan."

"Natuurlijk kreeg Masi na beslissing safety car lik op stuk"

Heeft Masi de juiste beslissing genomen bij de safety car? "Wanneer de race herstart, moeten alle rijders hun positie achter de safety car innemen", legt Aerts uit.

"Dat betekent ook dat de gedubbelde rijders tussen Hamilton en Verstappen de safety car voorbij moesten om hun plekje achteraan de rij in te nemen. Eerst wou Masi herstarten zonder de gedubbelde rijders ertussenuit te halen. Dat zou eigenlijk helemaal niet juist zijn als je er het reglement naast legt."

"Uiteindelijk heeft Masi voor een tussenoplossing gekozen: 'Ik ga de auto's enkel voor de laatste ronde laten ontdubbelen zodat tenminste de eerste 3 à 4 rijders achter elkaar rijden. Want daar gaat het om in die laatste ronde', dacht Masi. Dan krijg je natuurlijk lik op stuk."

Beluister het gesprek met Johan Aerts in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select.

Bron: sporza en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet