Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Facebook blokkeert nieuws in Australië: "De imagoschade is groot"

do 18 feb. - 8:09

Facebook- en Instagramgebruikers in Australië kunnen geen nieuws meer delen of bekijken en Australische nieuwsorganisaties kunnen geen berichten meer delen op de sociale media. Facebook reageert daarmee op een nieuwe wetsvoorstel in het land. "Door alle betrouwbare nieuwsbronnen te blokkeren zet Facebook eigenlijk de kraan open voor onbetrouwbare bronnen en fake news" zegt Bram Vandeputte, sociale media-expert bij VRT NWS in 'De Ochtend'.
© Solen Feyissa (Unsplash)

In Australië ligt een wetsvoorstel op tafel waardoor socialemediabedrijven voortaan zouden moeten betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven. Facebook heeft lang geprobeerd de Australische politiek op andere gedachten te brengen, maar zonder succes. Het voorstel moet nu alleen nog goedgekeurd worden in de senaat.

Facebook en dochterbedrijf Instagram hebben dan maar voor een drastische methode gekozen: de meeste toegang tot nieuws en informatie op die socialenetwerksites is nu geblokkeerd voor gebruikers vanuit Australië. Ook internationaal nieuws is nog weinig toegankelijk en zelfs de Facebookpagina's van bepaalde overheidsdiensten zijn geblokkeerd.

(lees verder onder de foto)

Screenshot sociale media

Screenshot sociale media

Ter vergelijking: Google stelt zich constructiever op en heeft voor tientallen miljoenen Australische dollars deals gesloten met Australische nieuwsmedia. Facebook heeft iets soortgelijks geprobeerd, maar zegt dat de wet te veel obstakels opwerpt. Nochtans melden verschillende media dat de onderhandelingen al vergevorderd waren. Facebook wijst er op dat het maar weinig verdient met nieuws dat op het netwerk wordt gepost.

Regering: "Dit bedreigt de publieke veiligheid"

Volgens een recente studie van de Universiteit van Canberra gebruikt 4 op de 10 Australiërs Facebook als nieuwsbron. Voor een vijfde van de Australiërs is het zelfs hun voornaamste nieuwsbron. Verschillende regeringsleden wijzen er dan ook op dat het onverantwoord is om die mensen nu zonder informatie te zetten middenin een pandemie en terwijl het bosbrandseizoen volop bezig is in het land.

Hoelang kan Facebook dit volhouden?

Volgens Bram Vandeputte, sociale media-expert bij VRT NWS, is het zeer de vraag hoelang Facebook dit kan volhouden. "De imagoschade is groot", zegt hij in 'De Ochtend'. "Door alle betrouwbare nieuwsbronnen te blokkeren zet Facebook eigenlijk de kraan open voor onbetrouwbare bronnen en fake news. Iets waar het medium al langer mee worstelt. Tegelijk is de kritiek enorm."

De zaak wordt ook goed in de gaten gehouden van uit de Verenigde Staten en Europa. "Het is een enorm precedent", zegt Vandeputte. "Het is een discussie die ook bij ons wel eens opwaait: Facebook en Google verdienen geld dankzij content die mediabedrijven produceren. Maar de meeste van die advertentie-inkomsten stromen naar Facebook en Google. Zij willen daar nu een deel van terug."

Beluister het gesprek met Bram Vandeputte in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet