Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

FBI doorzoekt villa van Donald Trump in Florida: nam ex-president bewust geheime documenten mee uit Witte Huis?

di 9 aug. - 4:20

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de FBI is binnengevallen in zijn woning in Mar-a-Lago in Florida. Volgens bronnen bij de FBI zou de huiszoeking te maken hebben met geheime en vertrouwelijke documenten die Trump zou hebben meegenomen uit het Witte Huis.
Trump

Ex-president Trump maakte de huiszoeking zelf bekend op het door hem opgerichte sociale netwerk Truth Social. Ze zou maandagmorgen lokale tijd hebben plaatsgevonden, al is dat niet officieel bevestigd. Volgens Trump was de inval onaangekondigd en hebben de agenten ook zijn kluis opengebroken.

"Onze natie beleeft sombere dagen. Mijn prachtige huis, Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida, wordt momenteel belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten", schreef Trump op het netwerk. "Deze onaangekondigde inval in mijn huis was niet nodig en niet gepast", voegde hij eraan toe.

Trump was zelf niet aanwezig tijdens de huiszoeking, hij was op dat moment in New York. De FBI zelf heeft de inval nog niet bevestigd. Maar volgens bronnen binnen de politiedienst zou de huiszoeking te maken hebben met geheime en vertrouwelijke documenten die Trump zou hebben meegenomen toen hij vertrok uit het Witte Huis. Trump was president van 2017 tot begin 2021.

15 dozen met geheime documenten

Er loopt namelijk al maanden een onderzoek naar 15 dozen met geheime documenten die eerder dit jaar in de villa in Mar-a-Lago werden aangetroffen. Volgens het Nationaal Archief had Trump die documenten moeten teruggeven toen zijn ambtstermijn afliep. Het Nationaal Archief diende toen een verzoek in bij het ministerie van Justitie om de zaak te onderzoeken.

Die 15 dozen waren eigenlijk al teruggeven aan het Nationaal Archief, maar er waren blijkbaar redenen genoeg om toch nog een huiszoeking uit te voeren. Naar verluidt zouden de FBI-agenten tijdens de huiszoeking onder meer de opdracht hebben gekregen om te kijken of er nog meer geheime documenten aanwezig waren.

Volgens verschillende Amerikaanse media is het de allereerste keer dat de FBI een huiszoeking doet in de privéwoning van een voormalige president. Of er bezwarend materiaal is gevonden, is nog niet duidelijk. Het is in elk geval het zoveelste onderzoek naar Donald Trump, na de vele onderzoeken in verband met eventuele financiële wanpraktijken én de hoorzittingen in het Congres over de bestorming van het parlementsgebouw door zijn aanhangers. In die laatste zaak zou de komende weken of maanden mogelijk een strafklacht geformuleerd kunnen worden.

"Politieke vervolging"

Volgens Trump past ook deze huiszoeking in de "politieke vervolging" tegen hem. Hij ziet er een poging van de Democraten in om te beletten dat hij in 2024 opnieuw de verkiezingen zou winnen. Het Witte Huis benadrukt echter dat het op voorhand niet op de hoogte was van de huiszoeking. De huidige FBI-directeur werd overigens nog door Trump zelf aangesteld.

"Deze huiszoeking is goedgekeurd door een federale rechter. Men denkt hier toch enige tijd over na, bij een ex-president, dus het moet serieus zijn", zegt VS-correspondent Björn Soenens in "De ochtend". Hoewel Trump er een politieke heksenjacht in ziet, kan deze huiszoeking ook positieve gevolgen voor hem hebben, stelt Soenens, "het kan zijn basis oppoken om bij de tussentijdse verkiezingen naar de stembus te trekken".

De huiszoeking lokte overigens ook heftige reacties los binnen Trumps Republikeinse Partij, waar sommigen al opperden om het ministerie van Justitie te "vernietigen".

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet