Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Fietshelm voor kinderen beschermt onvoldoende tegen hersenletsels

ma 4 sep. - 5:27

Fietshelmen voor kinderen bieden te weinig bescherming tegen ernstige hersenletsels. Dat zegt Test-Aankoop. Vooral bij een zijdelingse impact scoren veel fietshelmen onvoldoende. Neurochirug Bart Depreitere ging er dieper op in, in "De Ochtend": "De huidige helmen beschermen ook. Maar ze kunnen nog beter!"
"De huidige helmen beschermen ook. Maar ze kunnen nog beter!"

Bij de testen die de Europese Unie nu oplegt, wordt alleen een frontale val getest. Test-Aankoop testte 12 kinderhelmen op een zijdelingse impact. Daaruit bleek dat 8 van de 12 helmen onvoldoende beschermt bij een zijdelingse val, bijvoorbeeld op een stoeprand.

"8 helmen hadden een letselrisico van meer dan 60 procent", legt Simon November van Test-Aankoop uit. "De slechtste twee hadden zelfs een risico van meer dan 80 procent. Nochtans worden deze helmen gewoon verkocht. Het is duidelijk dat de huidige Europese norm aan herziening toe is."

Test-Aankoop vraagt aan de Europese Commissie om haar testen aan te passen en de consumentenorganisatie zal ook federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) om actie vragen.

Lees meer op vrtnws.be

Beluister neurochirug Bart Depreitere in "De Ochtend":

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet