Formateur Bart De Wever (N-VA) laat Vooruit achter en gaat op zoek naar werkbare formule met Open VLD
Gisteren 7:51
5 dagen voor De Wever bij de koning verwacht wordt en terwijl zijn ontslag als formateur in de lucht hangt, steekt hij dan toch zijn hand uit naar Open VLD.
Al sinds het duidelijk is dat Vooruit niet meer verder wil onderhandelen over de plannen die vandaag op de onderhandelingstafel liggen, wordt in de Wetstraat gespeculeerd over de mogelijkheid om de socialisten in te ruilen voor Open VLD.
Gisteren voor het eerst gesproken
De liberalen waren na hun electorale afstraffing in juni terughoudend, maar lieten op verschillende manieren wel weten open te staan voor een gesprek. Dat heeft gisteren plaatsgevonden. De Wever sprak daarover ook met de voorzitters van MR, Les Engagés en CD&V.
Vooruit wordt niet meer op de hoogte gehouden, er lijken geen contacten meer te zijn met de andere onderhandelende partijen. Dat de socialisten terug aan tafel komen voor De Wever dinsdag naar de koning moet, is uitgesloten.
Om te stellen dat Open VLD al echt mee aan de onderhandelingstafel zit, is het te vroeg. Na een eerste verkennend gesprek bekijken de liberalen nu intern wat de volgende stap is. Een tweede gesprek staat voorlopig nog niet gepland.
Een noodregering met volmachten?
Omdat een coalitie van Open VLD, N-VA, CD&V, Les Engagés en MR maar een krappe meerderheid van 76 op 150 zetels heeft, gaat De Wever op zoek naar een andere formule. Hij zou daarbij denken aan een soort tijdelijke noodregering.
Dat is ook waarop premier van de regering in lopende zaken Alexander De Croo alludeert. Hij reageerde vanop de Europese top in Boedapest op de ontwikkelingen in de Wetstraat.
"Wij willen best kijken hoe we kunnen helpen om te zorgen dat er voor volgend jaar een begroting is en zorgen dat er bepaalde hervormingen zijn", klonk het bijna enthousiast. "Daar gaat het over, een begroting en hervormingen. Al de rest, daar gaat het totaal niet over."
Via een zogenoemde bijzondere machtenwet zou de regering op relatief korte tijd enkele grote hervormingen kunnen doorvoeren. Het doet wat denken aan het minikabinet dat De Wever tijdens de verkiezingscampagne voor ogen had, maar na 9 juni een stille dood stierf.
Bijzondere machtenwetten mogen slechts tijdelijk gebruikt worden, omdat ze het parlement grotendeels buitenspel zetten. Na die periode zouden er mogelijk nieuwe verkiezingen plaatsvinden of er moet op zoek gegaan worden naar een volwaardige meerderheid.
MR hoopt op coalitie met Vlaamse zusterpartij
Georges-Louis Bouchez staat te springen voor zo een scenario. Hij hoopt al langer dat hij de socialisten kan inruilen voor zijn Vlaamse zusterpartij. In Villa Politica liet Bouchez verstaan dat hij zelfs geen probleem ziet in een volwaardige regering met een krappe meerderheid.
Dat betekent namelijk niet dat die regering snel zal vallen, denkt hij. "De oppositie kan geen meerderheid tegen de regering vormen. Daarvoor heb je een samenwerking nodig van alle partijen, van PVDA tot Vlaams Belang. Dat lijkt me niet realistisch."
Als Open VLD aan tafel komt, staat ook Bouchez sterker. Samen hebben de 2 liberale partijen meer zetels dan de N-VA of centrumpartijen CD&V en Les Engagés.
Mahdi en Prévot willen Rousseau niet inruilen voor De Bleeker
CD&V en Les Engagés zijn minder enthousiast over een regering met Open VLD, in welke vorm dan ook. Ze hopen nog steeds op een Arizona-coalitie met Vooruit.
"We moeten alle partijen opnieuw rond de tafel krijgen. We moeten op zoek naar een centrumverhaal, proberen om links en rechts te verzoenen. Ik krijg signalen van alle partijen dat er misschien toch nog iets mogelijk is als iedereen water bij de wijn doet", klinkt het bij Mahdi.
Prévot heeft er bij de formateur op aangedrongen "om verder te onderzoeken hoe Vooruit opnieuw aan de onderhandelingstafel kan komen".
De kans dat De Wever erin slaagt om dinsdag met een uitgewerkt plan naar de koning te trekken is dus klein. Daarvoor moeten eerst de liberalen definitief de sprong wagen en daarnaast ook 2 onderhandelende partijen nog van gedachten veranderen.
Bron: vrtnws.be en De Ochtend