Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Frankrijk breidt coronamaatregelen uit: "Lockdown in het hele land voor minstens vier weken"

do 1 apr. - 5:22

In Frankrijk worden de coronamaatregelen opnieuw verstrengd. Het hele land gaat nu in lockdown voor minstens vier weken. Scholen en winkels gaan dicht, en de avondklok geldt er overal vanaf zeven uur s avonds. Het zijn ingrijpende maatregelen, zegt correspondent Frank Renout in 'De Ochtend'.
© Virginie Lefour (Belga)

Frankrijk gaat de huidige coronamaatregelen uitbreiden over heel zijn grondgebied. Dat heeft de Franse president Macron gezegd in een toespraak op televisie. Vanaf zaterdag gelden de avondklok om 19 uur en de binnenlandse reisbeperkingen in heel het land en dat voor minstens 4 weken. Op dit ogenblik gelden die maatregelen alleen in de regio Parijs en enkele andere gebieden.

Maar volgens de Franse president Macron dreigt de situatie te escaleren. Dat heeft alles te maken met de besmettelijke Britse variant van het virus die momenteel veel slachtoffers maakt. Ook in Frankrijk liggen opvallend veel jonge 60-ers en 50-ers in het ziekenhuis. “Als we nu geen maatregelen nemen, dan dreigen we de controle te verliezen”, zei Macron.

Daarom gaan ook de Franse scholen en kinderdagverblijven voor minstens 3 weken dicht. Volgens Macron wordt april een cruciale maand om het virus klein te krijgen. Hij hoopt dat Frankrijk vanaf mei weer langzamerhand “heropend” kan worden.

Macron gaf wel perspectief. Na vier weken wordt het wellicht weer beter, zei hij.

— Frank Renout, correspondent

"Het was een harde boodschap van Macron", vertelt correspondent Frank Renout. "Maar hij gaf wel perspectief. Na deze vier weken lockdown wordt het wellicht weer beter, zei hij."

Macron hoopt dat na één maand van bijkomende inspanningen kan worden overgegaan tot een geleidelijke openstelling van de samenleving. "Vanaf half mei zullen we weer beginnen met het openen, onder strikte regels, van sommige culturele plaatsen", zegt Macron ook. "We zullen onder voorwaarden ook de opening van terrassen toestaan."

Tot slot gaf de Franse president ook toe dat er fouten werden gemaakt bij de aanpak van de pandemie. "In elke fase kunnen we zeggen dat we het beter hadden kunnen doen, dat we fouten hebben gemaakt. Dat is allemaal waar", erkende Macron. "Maar ik weet één ding: we hebben volgehouden, we hebben geleerd, en we zijn elke keer beter geworden."

"Franse vaccinatiecampagne nog niet in hoogste versnelling"

Volgens Macron is de Franse vaccinatiecampagne "de sleutel tot het weer opnemen van het normale leven". "Maar dat vaccineren vordert gestaag enz it nog niet in de hoogste versnelling", zegt Renout. "Macron hoopte misschien wel dat de campagne een nieuwe lockwon zou kunnen  voorkomen, maar dat is dus niet gelukt."

"Hij herhaalde wel dat tegen het einde van de zomer alle volwassen Fransen gevaccineerd  zouden moeten zijn. Nu hebben 8,5 miljoen Fransen hun eerste prik al gehad en 2,8 miljoen hun tweede prik."

Beluister het gesprek met correspondent Frank Renout in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet