Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Freya Rowaert: "Ik ben meer dan een kankerpatiënt"

vr 3 jun. - 12:53

Freya Rowaert vertelt in ‘#weetikveel’ over leven met kanker. Toen ze nog maar 23 jaar was, kreeg ze de diagnose van een zeldzame kanker, Sarcoom, in haar arm. Ondertussen leeft ze al eenentwintig jaar met kanker. Op dit moment is ze niet meer in behandeling, maar ze is al vier keer hervallen. Beluister de podcast van ‘#weetikveel’ in de app van VRT NU.
Freya Rowaert

Freya Rowaert leeft al meer dan twintig jaar met kanker. “Op dit moment ben ik niet meer in behandeling, maar ik noem het leven ‘met’ kanker omdat ik al zo vaak hervallen ben.” De laatste keer toen ze bij de oncoloog was kreeg ze de boodschap dat het waarschijnlijk nog wel eens zou terugkeren. “Ik word om de zes maanden opgevolgd, maar genezen zit er niet meer in.”

Meer dan een kankerpatiënt

“Ik noem mezelf zeker wel een patiënt, maar ik ben natuurlijk meer dan dat.” Freya vertelt dat mensen vaak vergeten wat je nog bent. “Ik ben ook nog mama, vrouw van of een vriendin. Je bent zeker niet de beste versie van jezelf, maar je wil ook nog gewoon iemands vriendin kunnen zijn en er voor de ander kunnen zijn.”

Bespreekbaar

Is het nodig om meer te praten over leven met kanker? “Ik denk dat het nodig is om in de eerste plaats nog altijd over kanker te spreken omdat er nog veel ruimte is om het meer bespreekbaar te maken.” Mensen vinden het vaak moeilijk om over het onderwerp te praten, ondanks dat er veel aandacht is in de media.

“Het wordt vaak nog als een heel beladen woord gezien. Dus het is moeilijk om er op een normale manier over te spreken. Het is belangrijk om jezelf te blijven en niet te bevriezen, het blijft nog altijd je vriendin die daar zit.”

Website

Freya richtte een eigen website op, Klarekijkopkanker.be, waarop ze informatie over kanker verzamelt “Er is heel veel informatie te vinden, goede en slechte, maar ik miste de bril van de patiënt. Soms is de ervaring van een patiënt heel belangrijk.” Ze schrijft onder andere over omgaan met angst en onzekerheid. “Het geeft je vooral het gevoel dat je niet alleen bent.”

Het geeft je vooral het gevoel dat je niet alleen bent.

“Tips”

Echte tips bestaan er misschien niet, maar Freya heeft na twintig jaar haar eigen manier van omgaan met de ziekte. “Afleiding zoeken is belangrijk, probeer leuke dingen te doen. Ik ga met m’n gezin naar de zee om te wandelen. Uiteraard kan je af en toe niet negeren dat je je zorgen maakt.”

Beluister de podcast van #weetikveel in de app van VRT NU

Luister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet